- Influensaen kan føre til hjernehinnebetennelse

I dag ble ei fem år gammel jente i Oslo innlagt på sykehus med smittsom hjernehinnebetennelse. Jentas tilstand er alvorlig men stabil. Hun er det tredje barnet som på kort tid har fått sykdommen, og bydelsoverlegen mener årsaken kan være influensaepidemien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Femåringen går i Kjosjordet barnehage i Ullern bydel. Bydelsoverlege Stig Wilhelm Asplin er svært bekymret, og i dag ba han foreldrene til barna som går i samme barnehage som femåringen, om å være særlig på vakt.

- Årsaken til utbruddet av smittsom hjernehinnebetennelse kan være influensaepidemien vi nå er inne i, sier Asplin til Dagbladet :på nettet.

Han oppfordrer alle foreldre til å være på vakt mot den alvorlige sykdommen. Symptomene på smittsom hjernehinnebetennelse er:

  • høy feber

, dvs. over 39 grader

  • kvalme og oppkast

  • hodepine

  • nedsatt allmenntilstand

  • utslett
som ikke forsvinner under trykk, f. eks. når du ruller et kjøkkenglass over det

Utbruddene av hjernehinnebetennelse kan komme i kjølvannet av influensaen. Meningokokk-bakterien som forårsaker smittsom hjernehinnebetennelse, finnes naturlig i svelget hos noen mennesker, og når immunforsvaret er nedsatt, kan sykdommen bryte ut.

Slår alarm

I forrige uke ble ei 15 år gammel jente fra bydelen Ekeberg-Bekkelaget innlagt på Ullevål med smittsom hjernehinnebetennelse, og like før nyttår døde ei seks måneder jente fra Nordstrand av sykdommen. Begge disse tilfellene var smittsom hjernehinnebetennelse av typen meningitt B. Denne typen finnes det ingen vaksine mot.

Ifølge bydelsoverlege Asplin er det ikke klart om femåringen som nå er innlagt, er smittet av samme type meningokokk B eller C. Type C, som utgjør 20 prosent av sykdomstilfellene, finnes det derimot vaksine mot.

Men smittevernoverlege Terje Hoel ved Ullevål sykehus slår full alarm i kveld:

- Situasjonen er alvorlig. Nå bør foreldre, barnehageansatte og lærere bør være oppmerksomme. Meningitt ligner på andre mindre farlige sykdommer, sier han til Dagbladet.

Han ber foreldre, som kanskje har vært til legen med barnet i løpet av dagen, ikke nøle med å dra til legevakten hvis de har mistanke om at barnet kan være smittet.

Bydelsoverlege Asplin sier at det ikke skal mye til før han stenger barnehagene i sin bydel:

- Ett tilfelle til, og barnehagene må stenges til faren er over.