- Influensaen kan føre til hjernehinnebetennelse

I dag ble ei fem år gammel jente i Oslo innlagt på sykehus med smittsom hjernehinnebetennelse. Jentas tilstand er alvorlig men stabil. Hun er det tredje barnet som på kort tid har fått sykdommen, og bydelsoverlegen mener årsaken kan være influensaepidemien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Femåringen går i Kjosjordet barnehage i Ullern bydel. Bydelsoverlege Stig Wilhelm Asplin er svært bekymret, og i dag ba han foreldrene til barna som går i samme barnehage som femåringen, om å være særlig på vakt.

- Årsaken til utbruddet av smittsom hjernehinnebetennelse kan være influensaepidemien vi nå er inne i, sier Asplin til Dagbladet :på nettet.

Han oppfordrer alle foreldre til å være på vakt mot den alvorlige sykdommen. Symptomene på smittsom hjernehinnebetennelse er:

  • høy feber

, dvs. over 39 grader

  • kvalme og oppkast

  • hodepine

  • nedsatt allmenntilstand

  • utslett
som ikke forsvinner under trykk, f. eks. når du ruller et kjøkkenglass over det

Utbruddene av hjernehinnebetennelse kan komme i kjølvannet av influensaen. Meningokokk-bakterien som forårsaker smittsom hjernehinnebetennelse, finnes naturlig i svelget hos noen mennesker, og når immunforsvaret er nedsatt, kan sykdommen bryte ut.

Slår alarm

I forrige uke ble ei 15 år gammel jente fra bydelen Ekeberg-Bekkelaget innlagt på Ullevål med smittsom hjernehinnebetennelse, og like før nyttår døde ei seks måneder jente fra Nordstrand av sykdommen. Begge disse tilfellene var smittsom hjernehinnebetennelse av typen meningitt B. Denne typen finnes det ingen vaksine mot.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer