Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Influensaen rykker nærmere

Influensasesongen inntar oss snart. I Sverige meldes det nå om nye tilfeller over hele landet, etter at det de siste ukene kun har vært sporadiske tilfeller.

OSLO  20150409.
Forkjølelse, pollen, nys, allergi hoste. Mann nyser.
illustrasjon
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
NB! Modellklarert
OSLO 20150409. Forkjølelse, pollen, nys, allergi hoste. Mann nyser. illustrasjon Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix NB! Modellklarert Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere virustyper preger årets influensasesong, blant dem svineinfluensa (H1N1), slik det var også forrige sesong.

Sesongens første influensatilfelle ble bekreftet i Sverige for bare en drøy måned siden. Når folk nå skal tilbake til jobb og skole etter jule- og nyttårsfeiring, er det ventet større smittespredning.

Folkehelseinstituttet i Sverige anbefaler alle i risikogruppene til å vaksinere seg, det vil si gravide, personer over 65 år og personer med enkelte kroniske sykdommer.

Verdens helseorganisasjon (WHO) fikk i fjor kritikk for å ha utviklet en vaksine som var for dårlig - mange som hadde vaksinert seg, ble likevel syke. WHO har derfor til nåværende sesong byttet ut to av variantene som inngår i vaksinen slik at den skal fungere bedre og dekke alle virustypene.

I Norge dør 900 personer hvert år som følge av influensa, ifølge Folkehelseinstituttet. I forrige sesong, fra oktober 2014 til oktober 2015, ble det påvist mer enn 16.000 infeksjoner i Norge, noe som var ny norgesrekord, og sesongen var relativt kraftig sammenlignet med tidligere år.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media