Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Influensamedisin er gått ut på dato

Kjøpt inn til bruk ved en eventuell pandemi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten 1,2 millioner pakninger med influensamedisinen Tamiflu har gått ut på dato, opplyser Helsedirektoratet.

Myndighetene kjøpte inn medisinen i 2005 til bruk ved en eventuell pandemi.

Myndighetene hadde fra før et beredskapslager på 200.000 pakninger med Tamiflu. I tilfelle det skulle oppstå en influensapandemi, bestilte myndighetene ytterligere 1,2 millioner pakninger. Dette lageret ankom Norsk Medisinaldepot på Kalbakken i Oslo 7. juli 2005.

Prislappen var på 190 millioner kroner og formålet var å kunne ha nok medisin til en tredel av befolkningen, det antallet man fryktet kunne bli rammet av influensa under en pandemi. Ingen pandemi har ennå feid over landet, og nesten alle Tamiflu-pakningene er nå gått ut på dato, skriver VG.

- De fleste pakningene har utløpt holdbarhet. Kun et lite parti er holdbart til januar 2014, sier direktør Marit Endresen ved avdeling for medisinsk utstyr og legemidler i Helsedirektoratet.

Hun mener medikamentene er fullt holdbare. Vurderingen er tatt i samarbeid med Legemiddelverket. Tester viser at medisinen beholder effekten også etter utløpsdato. Myndighetene har på grunn av et EU-direktiv lov til å benytte legemidler som er utløpt på dato når de må benyttes i en krisesituasjon.

Endresen opplyser at det ikke er noen krisesituasjon nå, og heller ingen pandemi, og at det derfor ikke er aktuelt å benytte Tamiflu-lageret ennå. Samtidig arbeider myndighetene fortløpende med å vurdere om det er på tide å erstatte influensamedisin som er utgått på dato med ny.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!