Influensamedisin til gravide ut fra beredskapslager

- Gravide bør kontakte lege hvis noen hjemme er syke.

 MEDISINER:  Produsentene Roche (Tamiflu) og GlaxoSmithKline (Relenza) har travle dager. Her fra et apotek i Wilmette i Illinois, USA. Helsedirektoratet har nå tatt ut 6 000 doser fra eget beredskapslager for at gravide skal være trygge. I USA skal fem millioner pakker Relenza ut i apotekene. Foto: EPA/SCANPIX.
MEDISINER: Produsentene Roche (Tamiflu) og GlaxoSmithKline (Relenza) har travle dager. Her fra et apotek i Wilmette i Illinois, USA. Helsedirektoratet har nå tatt ut 6 000 doser fra eget beredskapslager for at gravide skal være trygge. I USA skal fem millioner pakker Relenza ut i apotekene. Foto: EPA/SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helsemyndighetene har hentet ut 6.000 pakker med influensamedisinen Relenza fra beredskapslageret for å distribuere til landets apoteker.

Det er første gang helsemyndighetene har hentet ut influensamedisin fra kriselageret til Norsk Medisinaldepot i Oslo, skriver VG.

Medisinen skal brukes til å forebygge mot influensa hos gravide, opplyser assisterende direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet.

- Bakgrunnen for at medisinen er sendt ut, er at Relenza anbefales som forebyggende medisin til gravide. Det er aktuelt i tilfeller der gravide kan være eksponert for smitte av personer i nære relasjoner før de er syke, sier Guldvog.

Helsemyndighetene anbefaler at alle gravide med influensasymptomer straks får behandling med Tamiflu, mens Relenza anbefales for forebyggende behandling.

- Gravide bør kontakte lege

Helsedirektoratet oppfordrer gravide til å kontakte lege om noen i husstanden blir syke.

Det er Helsedirektoratet som eier medisinene på lageret i Oslo, og de bestemmer når og hvordan de skal distribueres.

Der er ingen planer om å distribuere mer medisin i nærmeste framtid.

Totalt har Norge er lager på 1,4 millioner doser Tamiflu, 20.000 doser Relenza og 100.000 barnedoser Tamiflu. Ytterligere 150.000 doser Relenza er bestilt. 

9,4 millioner doser vaksine - to pr. innbygger - til en pris av 650 millioner kroner er bestilt og kommer om noen uke. Både vaksinen og medisinen Relenza blir produsert av legemiddelfabrikanten GlaxoSmithKline.

(NTB)