Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Influensatilfellene øker kraftig

Cupfinaler og konserter i helgen øker smittefaren for svineinfluensa.

NYE TALL: 9,1 prosent av de som oppsøkte lege i forrige uke hadde influensalignende sykdom. For to uker siden var dette tallet 4,1 prosent.Foto: Erik Berglund
NYE TALL: 9,1 prosent av de som oppsøkte lege i forrige uke hadde influensalignende sykdom. For to uker siden var dette tallet 4,1 prosent.Foto: Erik Berglund Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): I kveld kom nye tall fra Folkehelseinstituttet som viser at 9,1 prosent av de som oppsøkte lege i forrige uke hadde influensalignende sykdom. For to uker siden var dette tallet 4,1 prosent.

Rekorden i Norge er på like over 10 prosent. Den kommer etter all sannsynlighet til å bli slått når tallene for inneværende uke blir lagt fram neste uke, skriver NTB.

— Alle parameterne peker rett opp. Vi hadde ikke ventet oss noe som dette. Det ser heller ikke ut til at kurven skal bryte snart, sier overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet til NTB.

Advarer mot store arrangementer
Folkehelsetilsynet ber folk i risikogruppene om å holde seg unna store arrangementer med mye folk til stede.

- De i risikogruppene som ikke er vaksinert, bør vurdere hva de gjør. De bør vurdere å ikke gå. Er du vaksinert går det greit, sier overlege Hans Blystad ved Folkehelseinstituttet.

Det er to ukers inkubasjonstid for vaksinen, men ifølge overlege Blystad gir den en viss effekt etter noen dager.

Gravide, diabetikere, folk med kroniske sykdommer og overvektige er blant dem som befinner seg i risikogruppen, som bestårav om lag 750 000 personer.

Her er risikogruppene.

- Gi bort billettene
Tidligere i dag sa smittervernoverlegen i Oslo, Tore W. Steen til Dagbladet at han oppfordret syke til å holde seg unna.

Han har forståelse for at det kan være fristende å snufse og hoste seg av gårde til et arrangement man har betalt i dyre dommer for, men oppfordrer til å vise solidaritet.
- Det er surt å ikke få brukt billetten, men syke folk bør holde seg hjemme. Gi bort billettene hvis du er syk.

I skrivende stund går en billett til cupfinalen mellom Molde og Aalesund for opp mot seks tusen kroner på finn.no.

Smittevernoverlegen minner om at smittefaren alltid vil være til stede.
- Det er ikke bare på store arrangementer det er smittefare, men også på banen eller på Oslo City klokken ett en lørdag.

Steen sier at det ikke har vært noen dialog mellom ham og fotballforbundet i forkant av helgens to cupfinaler.
- Det hjelper ikke om det står plakater der hvis folk likevel er syke. Har du symptomer, blir du hjemme.

ADVARER: Overlege Hans Blystad ved Folkehelseinstituttet ber uvaksinerte i risikogruppen vurdere å holde seg hjemme fra store arrangementer.
Foto: Christian Thomassen / SCANPIX
ADVARER: Overlege Hans Blystad ved Folkehelseinstituttet ber uvaksinerte i risikogruppen vurdere å holde seg hjemme fra store arrangementer. Foto: Christian Thomassen / SCANPIX Vis mer

Konsert og cup
I helgen spiller A-ha to ganger i Spektrum, og på søndag er det cupfinale for herrer på Ullevaal Stadion.

Dermed er det duket for en sosial helg i hovedstaden hvor mange tusen vil være samlet.

På et smekkfullt Ullevaal er det plass til om lag 25 000. Både Molde og Aafk har arrangementer i Oslo sentrum før kampstart, hvor det er ventet flere tusen supportere og andre festglade.

Ifølge Folkehelseinstituttet skal arrangøren sørge for å kunne håndtere svineinfluensaen.

De anbefaler å ta kontakt med smittevernoverlege, ha oppslag om hygieneregler, ha vann og såpe på toaletter og gjerne også tilgang på spritbasert hånddesinfeksjonsmiddel som et alternativ hvis vann og såpe ikke er lett tilgjengelig, skriver Folkehelseinstituttet på sine sider.
Norges Fotballforbund har ikke svart på Dagbladets henvendelser.ADVARER: Folkehelseinstituttet advarer folk i risikogruppene om å holde seg unna store arrangementer, som cupfinalen på søndag. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix .
ADVARER: Folkehelseinstituttet advarer folk i risikogruppene om å holde seg unna store arrangementer, som cupfinalen på søndag. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix . Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media