Influensatoppen er her!

Tusenvis av nordmenn vil møte påsken med rennende nese, feber og verkende kropp. Årets influensaepidemi er i disse dager på topp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Vi regner med at influensasesongen nådde toppen i løpet av de siste to ukene, eller at den når sitt høydepunkt i uka som kommer, forteller Bjørn Iversen, overlege ved Folkehelseinstituttet.

Dermed vil mange av oss være utstyrt med nesespray og smertestillende framfor nysmurte ski og Kvikk Lunsj når påskeferien nå er i startfasen.

-  Får du influensa, bør du ikke gå på ski, men heller ta det med ro. La kroppen bruke energi på å bekjempe infeksjonen, råder Iversen.

Dødsfall

Tradisjonelt fører påsken til at smittetallene reduseres, fordi vi ikke er så tett sammen med andre mennesker når vi reiser til fjells.

I Sverige har fem personer nylig dødd av influensa, til tross for at de var vaksinert. En av dem skal også ha blitt behandlet med influensamedisinen Tamiflu.

Glem vaksine

Har du ennå ikke vaksinert deg, bør du heller vente med sprøytestikket til neste sesong. Nå er det for seint, mener Iversen.

-  Det tar 1- 2 uker før vaksinen får full effekt, derfor hadde jeg ikke giddet å vaksinere meg nå, sier han.

En fersk undersøkelse fra Sverige viser at så mye som hver tiende svenske i dette øyeblikket har influensa. Iversen tror det norske tallet er langt lavere, og at det ikke er mer enn mellom 5 og 10 prosent av befolkningen som får influensa i løpet av hele vintersesongen.

UTSLÅTT: Årets influensa kom seint. Har du ennå ikke vaksinert deg, bør du heller vente med sprøytestikket til neste sesong.