SKEPTISK:   Fastlege Sigurd Nes er skeptisk til influensavaksine og bruk av febernedsettende legemidler som Paracet. FOTO: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET.
SKEPTISK: Fastlege Sigurd Nes er skeptisk til influensavaksine og bruk av febernedsettende legemidler som Paracet. FOTO: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET. Vis mer

- Influensavaksine og Paracet svekker folkehelsa

Sigurd Nes er fastlegen som går mot strømmen. Han har to råd: ta lidelsen under dyna og dropp trening når du har feber. Folkehelseinstituttet enig på ett punkt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Fastlege og spesialist i allmennmedisin,  Sigurd Nes (58), er generelt kritisk til influensavaksine og spesielt oppgitt når den årlige vinterkampanjen fra Folkehelseinstituttet dukker opp. I vinter er den forventede influensa-epidemien flere uker forsinket.

Spesielt pakketilbudene om vaksine til alle på jobben, får Bærum-legen til å heve sin kritiske røst.

- Jeg utfordrer ikke helsemyndighetenes spesifikasjon av risikopasienter. Alle som vil får vaksine på Eikeliklinikken. Jeg spør pasientene  om det feiler dem noe alvorlig, for eksempel med hjerte, lungre, nyrer og lever. Og jeg anbefaler alle å legge lista høyt, utelukkende av hensyn til deres egen helse. Tilbudet om vaksine til alle på en arbeidsplass er meningsløst, ja direkte skadelig etter min vurdering, sier den erfarne legen til Dagbladet.

100 vaksiner - en frisk Forskning han støtter seg til, blant annet fra Cochrane-instituttet, viser at det er nødvendig å vaksinere 100 personer for å unngå ett eneste tilfelle av influensa. En enorm sløsing av ressurser som i tillegg resulterer i dårligere helsetilstand i folket, mener legen.

Han er sikker på at en «influensakule» stimulerer og styrker immunforsvaret i neste omgang, også mot andre virussykdommer.

- Like viktig for pasienter som «bare» har influensa, er å unngå Paracet og andre feberreduserende midler. Feber er kroppens naturlige reakasjon, og mange forskningstegn peker mot at feber også styrker kroppens immunforsvar. Så ta heller de to-tre dagene det krever under dyna.

- Men for barn bør det vel gjelde en øvre febergrense før medisinene tas fram ?

- Kast termometeret - Jeg var en gang på kurs med en anerkjent hos en kjent tysk indremedisiner med fem barn. Kona ringte om at den yngste hadde satt ny feberrekord med 40,3. Jeg husker legen sa: nå kaster vi termometeret. Og så vidt jeg har hørt etterpå, gpr det bra med helsa til alle i den familien.

Det eneste rådet fra Folkehelseinstituttet som han ikke bringer videre til egne pasienter, er vaksine ved fylte 65 år uansett helsetilstand.

- Det er en stor pasientgruppe nå som er veldig friske og spreke i den alderen og i mange år framover.

Dropp hardtrening - Har du selv tatt influensavaksine ?

- Muligens i det militære, men ikke som voksen og ansvarlig for egne beslutninger. Sånn teoretisk kommer jeg ikke til å tenke tanken før jeg blir 95 og hjertet er dårlig.

- Hva er ditt beste influensaråd til voksne uten andre alvorlige plager ?

- Ro helt ned, kryp under dyna og ta belastningen. Det verste er å presse kroppen under feber og sykdom. Jeg har rystende eksempler på spreke menn i 30-års alderen som har trosset feber og fortsatt treningen mot Birken. De har endt opp med ME og total utmattelse. 

- Ja, immunitet stemmer Overlege Siri Helene Hauge ved avdeling for infeksjonsovervåkning hos Folkehelseinstituttet er ikke uenig i Bærum-legens budskap om at en influensarunde kan styrke immunforsvaret. 

 -  Det stemmer at du får en immunitet når du gjennomgår influensa. Immunforsvaret styrkes imidlertid mot det spesifikke viruset som du blir smittet av, og det gir ingen garanti for at du slipper influensa av en annen type året etter. De fleste av oss har fått influensa i barndommen og opparbeidet oss en viss immunitet da. Når man derimot har en av risikofaktorene, fraråder vi å «få influensa for å bli immun». Risikoen for å bli alvorlig syk er da høyere og vi anbefaler å ta vaksinen. Vaksinen gir bare beskyttelse den ene sesongen og må derfor tas på nytt hvert år. Vi ønsker oss bedre influensavaksiner som gir både høyere og mer langvarig beskyttelse, sier overlege Hauge.

Feber: bare teori
Hun kan ikke gå god for råd om å droppe febernedsettende medisin.  

-  Jeg har registrert at det er litt ulike synspunkter på om det styrker immunforsvaret å ha feber, sier Hauge. Vi har generelt ingen motforestillinger mot å ta febernedsettende når dette er aktuelt. At feber styrker immunforsvaret er en teori jeg ikke har sett god nok dokumentasjon på.

Risikogrupper

Her er gruppene som Folkehelseinstituttet anbefaler å vaksinere seg:

• Alle som har fylt 65 år.
• Alle som bor på aldershjem eller i omsorgsbolig.
• Alle - også barn over seks måneder - som er plaget med astma, hjerte- og lungesykdom, nyre- eller leversvikt, diabetes 1 og 2.
• Alle med alvorlig fedme med kroppsmasseindeks over 40.
• Gravide fra tredje måned.

Kilde: Folkehelseinstituttet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer