Influensaviruset kan ha mutert

Forskere frykter pandemi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vietnamesiske forskere har påvist at influensaviruset H5N1 har mutert. Ifølge forskerne er nå viruset enda farligere for mennesker, melder ANB

Forskerne frykter at verden kan stå overfor en større krise. De tok 24 prøver av mennesker og fugl og fant klare forskjeller.

Forskjellene innebærer at viruset lettere sprer seg i pattedyr, og dermed også mennesker, sier Cao Bao Van, direktøren for molekylærbiologi ved Pasteur-instituttet i Hanoi til den vietnamesiske avisen Vnexpress.

Ifølge Van er det ikke påvist at smitten kan spre seg fra menneske til menneske, men den nye mutasjonen har utviklet motstandsdyktighet mot flere influensavaksiner.

Vietnam har opplevd 92 tilfeller av den dødelige influensasmitten.

Så langt er 42 mennesker døde.

Klaus Stöhr, influensakoordinator for Verdens Helseorganisasjon, sier til avisen Houston Chronicle at frykten for et globalt utbrudd er reell.

- Dersom viruset muterer slik at det smitter fra menneske til menneske står vi overfor en global nødsituasjon. Millioner vil dø, og viruset vil spre seg over hele verden i løpet av tre måneder.

NY FRYKT:  Vietnamesiske helsearbeidere på vei forbi et forskningsinstitutt i Hanoi. Foto: Scanpix
NY FRYKT: Vietnamesiske helsearbeidere på vei forbi et forskningsinstitutt i Hanoi. Foto: Scanpix Vis mer

- Det ville være feil å overse slike signaler, fortsetter Stöhr. Dersom viruset muterer slik at det smitter (mellom mennesker), er sjansene større for at vi ville få en pandemi.

Samtidig påpeker Stöhr at det fremdeles ikke er grunn til bekymring. - Titusenvis av mennesker har vært utsatt for viruset, og så langt er rundt 120 mennesker døde.

De siste dagene har derimot flere nye tilfeller blitt rapportert fra hele Sørøst-Asia. Kinesiske myndigheter rapporterer nå om det åttende utbruddet av sykdommen denne måneden.

I Indonesia fryktes det at en 20-årig kvinne er død som følge av smitte fra fjærkre.

INSPEKTØR: Flere slike kontrollpunkter er satt op rundt Hanoi.
BEKYMRET: Influensaekspert Klaus Stöhr ved Verdens Helseorganisasjon.