Influenser dømt til 17 års fengsel etter avsløring

Den 22 år gamle influenseren Wyatt Pasek frontet et liv med luksus, dyre biler og penger. Realiteten, som viste seg å være en helt annen, fikk han dømt til 17 års fengsel.

TATT: Wyatt Pasek var kjent for å blant annet dele investeringsstrategier på Instagram, men pengene han selv tjente, tilegnet han seg imidlertid på andre måter. Nå er han dømt til fengsel for ugjerningen. Foto: U.S. District Attorney’s Office
TATT: Wyatt Pasek var kjent for å blant annet dele investeringsstrategier på Instagram, men pengene han selv tjente, tilegnet han seg imidlertid på andre måter. Nå er han dømt til fengsel for ugjerningen. Foto: U.S. District Attorney’s OfficeVis mer

På Instagram var amerikanske Wyatt Pasek kjent for å legge ut bilder av sitt luksuriøse liv så vel som investeringsstrategier.

På ett av bildene han har lagt ut, kan han bli sett sittende oppå en bil, ikledd en bandana foran ansiktet med flere pengebunker i hendene sine.

Men pengene kom ikke fra investeringsstrategiene han delte med følgerne sine.

Forfalsket tusenvis av piller

Etter en seks måneder lang etterforskning ble det avdekket at 22-åringen, sammen med to andre venner, drev et hemmelig laboratorium i den amerikanske delstaten California.

- Der brukte de morfinpreparatet fentanyl og andre syntetiske opioider for å produsere og selge forfalskede farmasøytiske piller, heter det i en uttalelse fra myndighetene i delstaten.

- De designet de hjemmelagde pillene slik at de etterliknet det reseptbelagte smertelindringsmiddelet oksykodon, heter det videre.

Det farlige fentanyl-preparatet er 100 ganger sterkere enn morfin og kan raskt gi pustestans. En potensiell overdose av stoffet kan ta livet av deg på få sekunder.

MISHANDLET: En mann i Alabama skal ha matet et ekorn med amfetamin, og trent den opp til å bli et "angreps-ekorn". Video: AP. Reporter: Christian Wehus. Vis mer

- Utrolig lei meg

Etter å ha distribuert de falske pillene i drøyt ett år, skal Pasek ha klart å tilegne seg 21 000 dollar, som tilsvarer om lag 190 000 norske kroner. I tillegg skal han ha blitt tatt med flere diamanter av merket Silver Royal Offshore, sammen med tusenvis av dollar i kryptovaluta.

- Jeg tar på meg det fulle ansvar for ugjerningen, sa Pasek før dommen falt, ifølge NBC Los Angeles, men la likevel til at den ene vennen som hadde medvirket til handlingen, hadde vært mer involvert enn han gjorde uttrykk for.

- Jeg er utrolig lei meg. Jeg kan ikke se for meg all den skaden jeg har påført andre, skal han ha sagt videre.

Dømt til 17 års fengsel

Da Pasek og de to andre vennene ble pågrepet, fant politiet nesten 100 000 forfalskede oksykodon-piller, seks kilo fentanyl og hundrevis av forfalskede xanax-tabletter, kjent som alprazolam på norsk.

Etter den seks måneder lange etterforskningen erkjente Pasek straffskyld for narkotikahandel, våpenbesittelse og hvitvasking av penger. Han ble dømt til 17 og et halvt års fengsel.

- De tiltalte i denne saken har spilt en direkte rolle i å framskynde nasjonens opioidkrise, sier Nick Hanna, øverste juridiske representant i distriktet, i uttalelsen fra myndighetene i delstaten.

De to vennene som medvirket til handlingen, en 23-åring og en 21-åring, ble dømt til henholdsvis sju og tre års fengsel.