Brutalt drap ryster Kina :

Influenser drept under livestream

Ektemannen til den tibetanske influenseren, Lhamo (30), drepte henne da hun sendte en video live på sosiale medier. Nå er han dømt til døden.

DREPT: Drapet på Lhamo (30) har rystet Kina, og det har utløst massive debatter i landet om sikkerheten til kvinner som er utsatt for vold i hjemmet. Foto: Skjermbilde/Douyin
DREPT: Drapet på Lhamo (30) har rystet Kina, og det har utløst massive debatter i landet om sikkerheten til kvinner som er utsatt for vold i hjemmet. Foto: Skjermbilde/Douyin Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En kveld i september i fjor sendte den tibetanske influenseren, Lhamo (30), en «livestream» fra kjøkkenet sitt på Douyin, den kinesiske versjonen av TikTok.

Hundrevis av de 200 000 følgerne hennes fulgte med på videoen da en mann plutselig kom inn i rommet. Så hørte de et skrik før skjermen ble helt svart.

Da søsteren hennes Dolma ankom sykehuset få timer seinere fant Dolma søsteren sin med brannskader på 90 prosent av kroppen hennes og vanskeligheter med å puste.

Familien til Lhamo gikk rask ut i mediene og gjorde folk oppmerksomme på saken hennes. De ba om donasjoner for å betale for behandlingen hennes, men få dager seinere døde Lhamo som følge av brannskadene.

Politiet handlet raskt ut fra en teori om at det var den tidligere ektemannen hennes som sto brak det brutale drapet, ved å dynke henne i bensin for så å sette fyr på Lhamo.

Nå har han blitt dømt til døden for å drepe ekskona, ifølge The Guardian.

«Ekstremt grusomt»

Domstolen i Aba tibetanske og Qiang etniske minoriteter i Sichuan-provinsen dømte eksmannen til Lhamo, Tang Lu, for å sette fyr på Lhamo.

Retten anklaget Tang for å ha begått et overlagt drap, og de anklaget metoden hans for å være «ekstremt grusom». Dertil omtalte de det som en veldig alvorlig sak.

Lhamo delte hyppig videoer på det kinesiske sosiale mediet Douyin, der hun daglig delte glimt fra hverdagen sin som bonde.

I videoene kunne følgere hennes se at dagene hennes både besto av å plukke urter, gåturer i fjellet og at hun lagde mat hjemme i huset sitt i byen Jinchuan i Sichuan provinsen, der hun bodde med mannen sin og sine to barn.

Selv om man fikk et lite glimt av hva som skjedde i livet til Lhamo, kunne ikke følgerne hennes se at hun kjempet en kamp for å beskytte både seg selv og barna sine mot den voldelige eksmannen sin.

To ganger hadde hun skilt seg fra mannen sin, men han skal angivelig ha presset henne til å gifte seg på nytt.

Massiv oppmerksomhet

Saken har fått en massiv oppmerksomhet i Kina og har ytterligere satt søkelyset på vold i hjemmet. Det har også blitt en stor debatt i landet om at myndighetene gjentatte ganger ikke har klart å beskytte ofre for vold i hjemmet, selv om det har blitt innført nye lover.

Lhamos død, som fulgte etter hun flere ganger hadde prøvd å skille seg fra mannen sin og gjentatte ganger hadde varslet politiet om overgrep mot henne, førte til kampanjer i Kina for å styrke lovene og gjøre skilsmisse lettere for kvinner som opplever vold.

Kampanjene om Lhamos død ble intensivert da den kinesiske presidenten, Xi Jinping, dagen etter Lhamos død, holdt en tale til en FN -konferanse og sa at «beskyttelsen av kvinners rettigheter og interesser må bli et nasjonalt engasjement».

Lu Xiaoquan, en advokat for kvinners rettigheter og administrerende direktør i Qianqian advokatfirma i Beijing, sier til The Guardian at lokalt politi ofte fortsatt anser vold i hjemmet som en familie- eller privatsak som de offentlige myndighetene vanligvis ikke burde blande seg i.

- Det mangler et sosialt støttesystem for kvinner som opplever kjønnsvold, inkludert seksuell trakassering og vold i hjemmet, sier Xiaoquan.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer