InFocus og Tomra ga sterk ukeslutt

Oslo Børs klarte seg bedre enn resten av Europa med god drahjelp fra InFocus og Tomra. Telenor-kursen falt på gevinstsikring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble en amputert aksjehandel på Oslo Børs fredag etter at åpningen ble utsatt til klokken 13 som følge av tekniske problemer. Omsetningen ble likevel på hederlige 1,8 milliarder kroner. Kursutslagene var små og markedet var preget av usikkerhet rundt utviklingen i USA etter en sysselsettingsrapport ga blandede signaler.

Flere eksperter advarer mot å tro at bunnen er nådd i amerikansk økonomi, blant annet mener sjeføkonomen i investeringsbanken UBS Warburg at bransjens finansjyplinger er for optimistiske med hensyn på utsiktene fremover.

Ved stengning stod totalindeksen på Oslo Børs i 1.392,24 poeng, opp 0,43 prosent. Igjen bidro Tomra og InFocus til å løfte markedet, mens gevinstsikring i Telenor og fortsatt fall for RCL trakk i den andre retningen.

IT-indeksen falt 0,8 prosent i dag, men sektoren har hatt en solid utvikling i USA siden sentralbanken gjennomførte det første rentekuttet i begynnelsen av januar. Tradisjonelt har vekstaksjer vært vinnerne, noe som også har vært tendensen i januar i år. IT-indeksen er opp nesten 25 prosent så langt i år.

En av de mest mest populære vekstaksjene på Oslo Børs er InFocus . Så langt i år er kursen opp 59 prosent til 216 kroner. Dagens oppgang utgjør 4,6 prosent, og aksjen toppet omsetningslisten med 195 millioner kroner. Flere meglerhus i byen har positiv anbefaling på aksjen.

Christiania Markets skriver i sin ukerapport at komponentmangelen som har redusert resultatet i fjerde kvartal 2000 og inneværende kvartal, vil bli løst i andre kvartal. Veksten vil ifølge meglerhuset ta seg opp gjennom året. Meglerhuset mener ledelsens estimater er realistiske og til og med kanskje noe på den forsiktige siden.

'Bruker vi disse estimatene er selskapet meget rimelig', skriver Christiania Markets som har en svak kjøpsanbefaling. Kursmålet må de nok gjøre noe med for 206,50 kroner ligger under børskursen.

Tomra steg nye 2,2 prosent til 163,50 kroner i dag. Selv om Tomra denne uken leverte et resultatvarsel steg aksjen 2,8 prosent.

Psykologien i aksjen er veldig sterk, og mandag kan det være duket for fornyet interesse for aksjen da aktørene for fordøyet nye positive nyheter først referert av Finanskanalen.

Telenor har i løpet av uken brutt gjennom den magiske grensen på 42 kroner med glans. Svak utvikling for telekomaksjer i resten av Europa fredag og gevinstsikring førte imidlertid til at Telenor endte ned 2 prosent til 44,50 kroner. Omsetningen i aksjen utgjorde 77 millioner kroner.

Christiania Markets tok fredag inn Merkantildata i sin ukeportefølje. Ingen aksjer ble sparket ut. Merkantildata-kursen falt likevel 0,6 prosent til 47,70 kroner. Omsetningen i aksjen endte på 88 prosent. Opticom falt hele 7,7 prosent i dag til 805 kroner, og var dermed en av taperne.

Eltek ble presset kraftig ned fra starten i dag på svak utvikling for konkurrentene i USA i går, men kom i etter hvert opp igjen. Sluttkursen var på 230 kroner, opp 0,7 prosent for dagen.

Oljeaksjene i Europa steg svakt i dag, og Norsk Hydro ble med oppturen. Aksjen endte opp 0,7 prosent til 389 kroner. Omsetningen var på 161 millioner kroner. Hydro varslet også om endringer i regnskapsprinsipper som i sum vil gi en positiv effekt på driftsresultatet i fjerde kvartal på 470 millioner kroner. Oljeprisen steg også i dag.

Stolt Offshore steg markert i USA i går og kursen fulgte på her hjemme med en oppgang på 12,3 prosent til 119 kroner. En kjøpsanbefaling fra investeringsbanken Morgan Stanley var nok hovedårsaken til oppgangen. Her hjemme er særlig First Securities positive til aksjen.

Natural var også en av vinneraksjene fredag. Karl Johan Fonds tok torsdag selskapet inn i sin modellportefølje, og selskapet ble i dag presentert i aksjerapporten som dagens case . Meglerhuset har en sterk kjøpsanbefaling på Natural-aksjen. Natural-kursen steg 9,2 prosent i dag til 23,80 kroner.

'Vi forventer nye distribusjonsavtaler i Europa innen helsekostmarkedet i løpet av relativt kort tid. I tillegg ligger mulighetene tilstede for en avtale innen functional food, og vi ser derfor på Natural som veldig spennende på kort og lengre sikt. Vi gjentar vår anbefaling på selskapet som er sterk kjøp', skriver Karl Johan Fonds.

Den generelle utviklingen ellers i Europa var svak i dag, og USA åpnet som ventet faltt til svakt opp.