Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Informant blåste angivelig terrorcelle i Barcelona

Planla terrorangrep i Spania, Tyskland, Frankrike, Storbritannia og Portugal, mener myndighetene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): «Angriper vi metroen, rekker ikke redningsmannskapene fram.» Slik begrunnet en mistenkt terrorist i Spania valget av mål overfor informanten som utleverte hele den Barcelona-baserte gruppen til spanske myndigheter, skriver El Pais.

Ti i fengsel

14 menn ble pågrepet av politiet forrige uke, mistenkt for å delta i planleggingen av angrep mot mål i Europa. Fire er så langt sluppet fri av politiet og en dommer. Av de ti som er i politiets hender har ni pakistansk bakgrunn og en indisk. Samtlige har avvist anklagene under avhør.

Lekkasjene av informantens uttalleser til spanske myndigheter trykkes i den spanske avisen El Pais

Han har informert om det som skal være ha vært en terrorcelle «som forberedte seg på en angrep», ifølge landets innenriksminister Alfredo Perez Rubalcaba.

Overfor CNN bekrefter flere kilder at en informants opplysninger i saken vektlegges og dommeren som vedtok fengsling av de ti henviste til informanten i sin begrunnelse. Det er ennå ikke kjent hvilken tilknytning personen har hatt til de arresterte i saken.

Taliban-ledet

Rubalcaba mener gruppen enten ville slått til forrige helg eller innen 15 dager. Så langt er tidspunktet for aksjonen bare basert på informantens opplysninger, ifølge ministeren.

SKULLE BRUKES MOT BARCELONA: Myndighetene mener utstyret som ble beslaglagt skulle brukes under forberedelsene av et terrorangrep i Barcelona. Foto: Reuters
SKULLE BRUKES MOT BARCELONA: Myndighetene mener utstyret som ble beslaglagt skulle brukes under forberedelsene av et terrorangrep i Barcelona. Foto: Reuters Vis mer

Ifølge El Pais planla al Qaida å ta ansvar for aksjonen i Barcelona gjennom talibanlederen Baitullah Mehsud, den samme mannen som Pakistans president Musharraf anklager for å stå bak drapet på landets tidligere statsminister, og kandidat foran årets valg, Benazir Bhutto.

- Bare lederskapet i organisasjonen vet hvilke forespørsler emiren (Baitullah, red. anm.) vil gjøre etter det første angrepet. Men om de ikke kommer, vil det bli et andre angrep i Spania, og deretter et tredje, sa en celleleder til informanten, skriver El Pais.

- Og deretter Tyskland, Frankrike, Portugal og Storbritannia. Det er mange forberedte folk der.

Fransk agent?

El Pais har rapportert at informanten, hvis nasjonalitet er ukjent, kan arbeide for fransk etterretning, da hun eller han reiste fra Frankrike til Barcelona 16. januar, bare dager før arrestasjonene.

Utsagnene bekrefter inntrykket av et løst sammensatt nettverk av hvilende terrorceller i Europa, som avventer beskjeder fra sentralt hold.

Offentlig transportmidler er et yndet må for terrorister. Tettheten av mennesker er høy og angrepene rammer ofte vanlige folk på vei til jobb.

- Vi foretrekker offentlig transport, særlig metroen, skal et medlem av cellen ha sagt til informanten.

image: Informant blåste angivelig terrorcelle i Barcelona

Lite sprengstoff

Så langt er bare små mengder sprengstoff som knyttes til gruppen beslaglagt. Innenriksministeren mener at tidsrommet fra gruppen kan få sprengstoffet til angrepet er utført er kort. Arrestasjonene kommer bare to måneder før valget av ny nasjonalforsamling.

Den sittende statsministeren, Jose Luis Rodriguez Zapatero, ble valgt rett etter de omfattende angrepene i 2004. Han trakk deretter spanske styrker ut av Irak.

Spania har mange både lovlige og ulovlige innvandrere fra Nord-Afrika og dette miljøet har vist seg som grobunn for «hellige krigere». De som kaller seg al-Qaida i Maghrib, har tidligere uttrykt et mål om å «gjeninnføre kalifatet» i Spania, altså gjeninnføre arabisk og islamsk styre. Spansk etterretning har særlig vært på vakt mot smittefaren fra Algerie, men også fra Marokko.

Spania har arrestert over 300 mistenkte islamister siden Madrid-bombene drepte 191 mennesker og såret mer en 1 800 11. mars 2004. I fjor ble flere menn dømt i saken.

SMÅ BESLAG: Politiets små beslag er ikke nok til å gjennomføre angrepene informanten har opplyst om.
MENER DE VAR KLARE: Spanias innenriksminister Alfredo Perez Rubalcaba mener et angrep var nært forestående.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media