Informant stjal IS-lederens undertøy

En blodprøve og IS-lederens brukte undertøy skal ha forsikret USA om at de var på rett spor.

DREPT: Donald Trump bekrefter i dag at militære styrker har drept IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi. - Han døde som en hund, sier den amerikanske presidenten. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Søndag bekreftet USAs president Donald Trump at IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi (48) var likvidert i en omfattende og velkoordinert kommandoaksjon.

Under sin tale takket Trump Russland, Tyrkia, Syria, Irak og kurdere for å ha hjulpet til med å ta livet av Baghdadi.

- Kurderne har jobbet fremragende med oss, fastslo presidenten.

Stjal undertøy

Ifølge New York Times var rosen en underdrivelse; syriske og irakiske kurdere var kilder til mer etterretning enn noe enkeltland.

Den påstanden underbygges ytterligere av general Mazloum Abdi, leder for den kurdiskdominerte militsalliansen Syrian Democratic Forces (SDF).

Til NBC News forteller han at hans etterretningstjeneste hadde en kilde plassert helt inne i al-Baghdadis innerste sirkel. Kilden skal ha beskrevet boligkomplekset der IS-lederen oppholdt seg i detalj, inkludert hvor mange vakter det var og oversikt over etasjene og tunneler.

Kurdiske etterretningsoffiserer klarte å videreformidle informasjonen til de amerikanske spesialstyrkene, noe som ga dem et godt overblikk over hva som ville møte dem når de slo til.

For å bevise at han hadde direkte kontakt med al-Baghdadi måtte den kurdiske kilden, som av Abdi blir beskrevet som en av IS-lederens sikkerhetsrådgivere, ta i bruk noen uvanlig metoder.

Derfor stjal informanten IS-lederens undertøy og ga det videre til amerikanerne.

Undertøystyveriet skjedde for tre måneder siden, og for en måned siden klarte informanten også å sikre seg en blodprøve. Denne ble også videreformidlet til amerikanerne.

DREPT: Sjef for den amerikanske hæren, Mark A. Milley, bekrefter at IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi detonerte en selvmordsbombe. Video: AP. Vis mer

Forrådt av sine nærmeste

Prøvene ble DNA-testet, og de bekreftet at det var al-Baghdadi. Dermed kunne USA og deres allierte for alvor planlegge anslaget mot IS-lederen.

En tjenestemann i utenriksdepartementet bekreftet mandag kveld Abids uttalelser, og sa at de stemte. Tjenestemannen sier at USA har vært i «tett kontakt» med Abid om «alle aspekter ved hva vi gjør», ifølge CNN.

- Han, hans folk, hans etterretningskilder, spilte en viktig rolle i alt dette. Det er en veldig, veldig viktig rolle. Ingen burde undervurdere hvor viktige SDF var oppi alt dette, sier tjenestemannen.

Søndag kveld skrev New York Times at USA først kom på sporet av al-Baghdadi via personer i hans aller innerste krets. I fjor skal nemlig CIA ha pågrepet og avhørt en av IS-lederens koner og en kurer.

Basert på disse avhørene skal CIA ha klart å fastslå at al-Baghdadi oppholdt seg i den aktuelle landsbyen i Idlib-provinsen - dypt inne i IS-rivalen al-Qaidas territorium.

Sprengte seg selv

Planene om å slå til mot al-Baghdadi skal ha blitt til i løpet av kort tid. Torsdag i forrige uke fikk Trump vite at det var «høy sannsynlighet» for at al-Baghdadi ville befinne seg i bygningskomplekset i Idlib-provinsen, skriver nyhetsbyrået AP.

Fredag fikk Trump presentert militære planer, og lørdag morgen hadde Trump-administrasjonen fått etterretningsinformasjon som var av en sånn karakter at man kunne slå til.

Militæroperasjonen i Idlib begynte klokka 22.01 lørdag, norsk tid. Da tok åtte helikoptre med soldater fra elitestyrken Delta Force av fra en base i Erbil i Irak.

Det tok dem 70 minutter med risikabel lavtflyging og beskytning før de ankom Barisha-området rett nord for Idlib by.

Delta Force-soldatene ble satt på bakken under dekke av maskingeværild fra helikoptrene, før de sprenge seg gjennom en vegg i al-Baghdadis bygningskompleks.

Ifølge amerikanerne oppfordret soldatene barn og andre ikke-stridende til å flykte. Elleve barn tok seg ut.

Baghdadi selv tok med seg tre barn og flyktet gjennom en tunnel uten utgang.

I frykt for at Baghdadi hadde på seg en selvmordsvest, satte Delta Force inn en spesialtrent hund, men 48-åringen detonerte eksplosivene han hadde på seg, og tok livet av seg selv og barna.

Klokka 02.15 natt til søndag norsk tid ble nyheten om al-Baghdadis dødsfall videreformidlet fra de amerikanske sikkerhetsstyrkene, som enkelt og greit erklærte:

«Jackpot».

DREPT: Donald Trump virket godt fornøyd da han bekreftet at IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi er drept. Video: AP. Vis mer

- Som å se en film

Som følge av at al-Baghdadi utløste selvmordsvesten, kollapset tunnelen han hadde flyktet inn i. Spesialstyrkene måtte derfor hente ut levningene etter IS-lederen fra ruinene. Et svært krevende arbeid, ettersom de måtte gå svært forsiktig fram i frykt for at det kunne være andre udetonerte eksplosiver der.

Det var først da spesialstyrkene hadde kommet seg til et sikkert sted at president Donald Trump tok til Twitter:

«Det skjedde nettopp noe veldig stort».

Under pressekonferansen som fulgte seinere på dagen beskrev Trump drapet på al-Baghdadi på en svært detaljert måte.

- Han gråt, klynket og bar seg hele tiden, sa Trump.

- Han døde ikke som en helt, han døde som en pingle. Han klynket og gråt. Han var en syk og fordrevet mann.

Presidenten fulgte for øvrig hele raidet fra Det hvite hus.

- Det var som å se en film, sa Trump, ifølge CNN.

Mandag antydet også presidenten at han vurderer å offentliggjøre opptak fra operasjonen som førte til al-Baghdadis død.

- Vi vurderer det. Vi kan komme til å gjøre det. Vi kan frigi visse deler av den, sa Trump

Sjef for den amerikanske hæren, Mike Milley, sier at Pentagon nå går gjennom soldatenes opptak fra aksjonen med tanke på å nedgradere og frigi deler av disse.

To koner drept

Under aksjonen mot al-Baghdadi skal USA ha sikret seg viktig etterretningsinformasjon, blant annet dokumenter. To menn ble tatt til fange, og to av al-Baghdadis koner, og flere IS-krigere, skal ha blitt drept.

Etter at DNA-prøver hadde bekreftet at det faktisk var al-Baghdadi som hadde sprengt seg selv i lufta, skal levningene hans ha blitt senket i havet, ifølge en Pentagon-kilde.

Ifølge en rekke medier har irakiske Abdullah «Professoren» Qardash overtatt som IS' leder etter Bagdhadis død.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer