Derfor slo de til:

- Informant utleverte Trump til FBI

En informant skal ha fortalt FBI om hvilke dokumenter den tidligere presidenten gjemte unna, og hvor han gjemte dem.

BLE UTLEVERT: To kilder den amerikanske avisa Newsweek har snakket med, hevder at en informant utleverte informasjon som førte til ransakelsen av Donald Trumps eiendom i Florida. Her er den tidligere presidenten utenfor Trump Tower onsdag denne uka. Foto: REUTERS/David 'Dee' Delgado
BLE UTLEVERT: To kilder den amerikanske avisa Newsweek har snakket med, hevder at en informant utleverte informasjon som førte til ransakelsen av Donald Trumps eiendom i Florida. Her er den tidligere presidenten utenfor Trump Tower onsdag denne uka. Foto: REUTERS/David 'Dee' Delgado Vis mer
Publisert

Det skriver den amerikanske avisa Newsweek.

Donald Trumps eiendom i Florida, Mar-a-Lago, ble ransaket basert på informasjon en informant skal ha gitt FBI, ifølge avisa, som skal ha snakket med to høytstående personer i de amerikanske myndighetene.

En av disse skal ha over 30 års fartstid i FBI.

- Informanten visste hvilke klassifiserte dokumenter den tidligere presidenten hadde gjemt unna, i tillegg til hvor disse dokumentene befant seg, skriver avisa.

- Nøye planlagt

Kilder til både nyhetsbyrået AP og The New York Times hevder at ransakingen skal ha sammenheng med at Trump tok med seg gradert materiale fra Det hvite hus da han gikk av som president.

- Det er mørke tider for landet vårt når mitt vakre hjem i Mar-a-Lago nå beleires, ransakes og okkuperes av en stor gruppe FBI-agenter. Dette har aldri før skjedd med en president i USA, skriver den tidligere presidenten selv i en uttalelse.

EIENDOMMEN: Mar-a-Lago ble gjennomsøkt for det som skal være dokumenter den tidligere presidenten oppholdt ulovlig. Foto: REUTERS/Marco Bello
EIENDOMMEN: Mar-a-Lago ble gjennomsøkt for det som skal være dokumenter den tidligere presidenten oppholdt ulovlig. Foto: REUTERS/Marco Bello Vis mer

Tanken var at ransakelsen skulle gå stille for seg, forteller de to kildene til Newsweek. I stedet ble hendelsen møtt med raseri av republikanere og Trump-tilhengere, som blant annet mener at det er snakk om politisk forfølgelse.

Dette tilbakeviser kildene.

- Ransakelsen var planlagt uten politisk motiv. FBIs utelukkende hensikt var å få tilbake høyt klassifiserte dokumenter som ble ulovlig fjernet fra Det hvite hus. Forberedelsene til operasjonen begynte for flere uker siden, opplyser de.

- Visste hvor de skulle lete

En av Trumps advokater, Lindsey Halligan, skal ha vært til stede under ransakelsen. Hun sier at FBI lette på tre rom - et soverom, et kontor og et lagerrom. Det skal tyde på at FBI visste nøyaktig hvor de skulle lete.

Trump har sagt at de til og med brøt seg inn i safen hans. Selv var han ved Trump Tower da ransakelsen skal ha skjedd, ifølge en venn av Trump. Det skriver CNN.

Hendelsen kommer på et ugunstig tidspunkt for Trump. Valgkampstarten for 2024 er rett rundt hjørnet, og tirsdag kom også beskjeden om at Representantenes hus har fått medhold i å motta Trumps omstridte selvangivelser.

Ifølge nyhetskanalen pågår det to etterforskningssaker knyttet til den tidligere presidenten. Den ene om forsøket på å velte presidentvalget i 2020 og kongresstormingen 6. januar 2021, samt den andre som involverer håndteringen av graderte dokumenter.

Leverte tilbake esker

I USA er det potensielt ulovlig å ødelegge saksdokumenter i henhold til the Presidental Records Act. Denne lovgivningen inneholder bestemmelser som skal sikre at dokumenter som presidenten eller visepresidenten har opprettet eller mottatt skal arkiveres. Hensikten med en slik lovgivning er at dokumenter skal tas vare på og tilgjengeliggjøres for ettertida.

Trump tok med seg de hemmelighetsstemplede dokumentene til Mar-a-Lago da han flyttet ut av presidentboligen. I februar leverte han tilbake 15 esker med dokumenter etter at Nasjonalarkivet truet med å gå til rettslige skritt.

Donald Trumps sønn Eric Trump sier til Fox News at ransakelsen skyldes at Nasjonalarkivet ønsker å få flere dokumenter utlevert, skriver Reuters.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer