Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Informerer USA bedre enn Stortinget

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold beskyldes for å informere det amerikanske forsvarsdepartementet bedre enn Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremskrittspartiets forsvarspolitiske talsmann, Per Ove Width, reagerer sterkt på det som kommer fram i en fersk rapport fra det amerikanske forsvarsdepartementet, Pentagon.

- Forsvarsminister Kristin Krohn Devold informerer det amerikanske forsvarsdepartementet bedre enn Stortingets forsvarskomité. Dette er totalt uakseptabelt, sier Width.

Formell gjennomgang

Han er overrasket over at det amerikanske forsvarsdepartementet i lang tid har kjent til at forsvarskomiteen i morgen skal informeres om Norges videre samarbeid med våpenkonsernet Lockheed Martin om utviklingen av jagerflyet Joint Strike Fighter.

I en fersk rapport om JSF-programmet, datert juni i år, fra det amerikanske forsvarsdepartementet står at «Stortingets forsvarskomité har på timeplanen en formell gjennomgang av JSF-programmets status den 17. juni».

Rapporten slår også fast at Stortingets forsvarskomité på denne bakgrunn vil ta stilling til Norges videre deltakelse i prosjektet.

- Har ikke hatt anelse

- Vi har visst at vi skal på en vårlig lunsj i departementet i morgen, men vi har ikke hatt anelse om at vi her skulle ta stilling til Norges videre tilknytning til JSF-programmet, sier Per Ove Width.

Stortinget har stilt som krav at norsk industri må sikres industrikontrakter for å fortsette i jagerflyprosjektet. Foreløpig er bare to små kontrakter inngått.

Den ferske rapporten fra Pentagon handler om framdriften for utviklingen av framtidas jagerfly, JSF.

Ifølge rapporten har forsvarsdepartementet og norsk industri ikke gjort god nok jobb for å sikre industrikontrakter.

- Jeg mener forsvarsministeren burde kalt forsvarskomiteen inn for å gi en redegjørelse om innholdet i denne rapporten. Dette burde vi fått kjennskap til fra ministeren direkte, sier Width.

- På et eller annet vis må saken få et etterspill, sier Width.

Underdirektør Christian Tybring-Gjedde i Forsvarsdepartementet bekrefter at JSF-programmet er et av temaene i morgen.

- Det vil bli gitt en orientering om status for prosjektet. Så får komiteen vurdere om det er aktuelt å gå videre med det, sier han.

FÅR KJEFT IGJEN: Kristin Krohn Devold skal ha informert Pentagon bedre enn Stortingets forsvarskomité om et møte om utviklingen av jagerflyet Joint Strike Fighter. Her er hun avbildet på Ørland hovedflystasjon.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media