- Informerte Norge, men husker ikke hvordan

Sier USA i dag. Soldater deltok i overvåkningen.

- INFORMERTE NORGE: Det hevder P.J. Crowley ved det amerikanske utenriksdepartementet. Foto: AFP/Scanpix
- INFORMERTE NORGE: Det hevder P.J. Crowley ved det amerikanske utenriksdepartementet. Foto: AFP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som TV2 avslørte i går, har USA i all hemmelighet bygget opp en etterretningsgruppe med navnet Surveillance Detection Unit (SDU). Gruppa ble etablert våren 2000, og flere av de ansatte har tidligere hatt lederjobber i norsk politi og i Forsvaret.

USA har hele tida hevdet at norske myndigheter var informert - noe både justisminister Knut Storberget og utenriksminister Jonas Gahr Støre nekter for.

I ti år — Programmet for ambassadesikkerhet (SDP) har kommet på plass det siste tiåret. Vi er klar over at våre utenriksstasjoner rundt omkring i verden kan være terrormål. Vi samarbeider med myndighetene i vertslandet for å gjøre alt vi kan for å beskytte våre utenriksstasjoner. Det gjelder også i Norge, har pressetalsmann ved det amerikanske utenriksdepartementet P.J. Crowley gjort det klart overfor TV2.

— Alle våre aktiviterer i Norge er fullt ut i overrensstemmelse med det samarbeidet vi har med vertslandets myndigheter, sa Harvey.

I dag fastholder Harvey at USA hadde en godkjenning fra norske myndigheter.

Men på direkte spørsmål sier Harvey at han «ikke kan vise til en konkret avtale».

- VISSTE IKKE: Jonas Gahr Støre. Foto: Jacques Hvistendahl
- VISSTE IKKE: Jonas Gahr Støre. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Utenriksministeren understreket tidligere i dag at det er viktig at norsk lov overholdes og at rettsikkerheten til norske borgere ivaretas.

Soldater Tidligere norske soldater med erfaring fra utenlandsoppdrag skal ha bistått den amerikanske ambassaden med å overvåke norske borgere. En tidligere politiavdelingssjef i Kripos skal også ha hatt en sentral rolle i overvåkingsgruppen, som totalt skal ha bestått av 15-20 personer.

Blant dem var ifølge TV 2 også fire tidligere soldater som alle er rundt 40 år og har vært på utenlandsoppdrag for Forsvaret. Svært mange demonstranter skal også ha blitt registrert da utenriksminstrene fra NATO var samlet i Oslo i 2007. I tillegg skal hele miljøet rundt Blitz befinne seg i det amerikanske terrorregisteret SIMAS.

- VISSTE IKKE: Justisminister Knut Storberget. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet
- VISSTE IKKE: Justisminister Knut Storberget. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet Vis mer