Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Inga gjorde mye skade langs kysten

Tak blåste av bygninger, naust ble knust og drev til havs, og trær veltet og skapte problemer både for biltrafikk og strømforsyning. Mange steder strømmet vannet inn i hus og kjellere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uværet Inga gjorde mye skade på sin rute langs Sør- og Vestlandskysten i dag. Men uværet var godt varslet, og de fleste hadde forberedt seg ved å sikre hus, brygger og eiendeler som kunne bli ødelagt av det Inga brakte med seg - stormflo, storm og nedbør i tillegg til springflo. Onsdag ettermiddag var det verste over.

Høy vannstand

Ved 12-tida var vannstanden på sitt høyeste, men rekordene fra tidligere ble ikke slått noen steder på Vestlandet, så langt meteorologene ved Vervarslinga på Vestlandet hadde oversikt over onsdag ettermiddag.

I Bergen skyllet vannet inn over bryggkantene, men det stoppet på en høyde av 2,25 meter over det såkalte 0-nivået. Mandag var vannstanden ca. 2 meter over dette nivået, mens rekorden er 2,41 meter. Likevel ble det gjort skade ved at vannet rant inn i to tredeler av de gamle husene på Bryggen.

Også en rekke andre steder langs kysten trengte vannet inn i hus i første rekke bygninger som ligger på kaiene og like nede ved sjøen. Det rapporteres om at høyvannet i kombinasjon med bølger, som stormen skapte, slo i stykker naust og førte dem til havs flere steder.

Få ulykker

Flere steder blåste takplater eller hele tak av husene, men ingen personer skal ha fått flygende takplater i hodet. På Flesland ble trafikkområdet foran terminalbygget stengt en periode fordi et tak var i ferd med å blåse av parkeringshuset.

I Stavanger ble en kvinne lettere skadd da et tre falt over henne onsdag morgen, men ellers er det ikke meldt om personskade som følge av uværet. I Sandnes blåste deler av taket på et kjøpesenter av onsdag ettermiddag.

Trafikkproblemer

De største trafikkproblemene skapte Inga til sjøs. I Vestlandsfylkene ble en rekke båt- og ferjeruter innstilt da vind og høyvann var på det verste midt på dagen.

Hurtigruten Richard With valgte å bli liggende i Ålesund i stedet for å fortsette til Bergen. Årsaken var at det blåste opp til 30 sekundmeter ved Stad.

Flytrafikken på Vestlandet ble også berørt. Noen ruter ble innstilt og det oppsto en del forsinkelser.

Bilister fikk problemer både med innstilte ferjeavganger og stengte bruer. Sotrabrua utenfor Bergen ble stengt onsdag morgen da det blåste vind med styrke opp til 30 meter i sekundet. Brua ble åpnet onsdag ettermiddag. Også Askøybrua og Hagelsundbrua var stengt i perioder.

Alle fjellovergangene mellom Øst- og Vestlandet var stengt hele eller deler av onsdagen med unntak av veien over Fillefjell.

Det verste over

Onsdag ettermiddag var uværet i ferd med å løye i Rogaland og Hordaland mens det var ventet fortsatt sterk vind i Møre og Romsdal mot kvelden.

Vakthavende meteorolog Åge Aasen ved Vervarslinga på Vestlandet kunne onsdag ettermiddag fortelle at vinden i Hordaland stort sett hadde holdt seg på nivået stiv eller sterk kuling. Enkelte steder var det målt liten storm, både langs kysten og i ett tilfelle inne i Hardanger.

At vinden på enkelte steder, som på Sotrabrua, i perioder var oppe i det som kalles sterk storm, er ikke nok til å si at det raste sterk storm i meteorologisk forstand. Da må vindstyrken holde seg så sterk over en viss periode.

Torsdag blir det fortsatt vind og nedbør på Vestlandet, men fredag kan bli en dag med godt vær, antyder meteorologen. (©NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media