FÅR GULLPENSJON: Inga Marte Thorkildsen har sittet på Stortinget og i regjering i 12 år, og rakk derfor akkurat å sikre seg fullt opptjent pensjon før hun forlater Stortinget etter valget mandag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FÅR GULLPENSJON: Inga Marte Thorkildsen har sittet på Stortinget og i regjering i 12 år, og rakk derfor akkurat å sikre seg fullt opptjent pensjon før hun forlater Stortinget etter valget mandag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Inga Marte kjempet mot gullkantede ordninger. Kan selv få 50 000 i måneden som pensjonist

- Dette viser at SVs kamp var berettiget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen forsvinner ut av både regjering og Stortinget etter valget mandag.

Likevel rakk hun akkurat å sikre seg full opptjening i Stortingets gamle gullkantede pensjonsavtale, skriver NA24.

Thorkildsen har sittet på Stortinget for SV siden 2001, og har dermed sittet i nasjonalforsamlingen i 12 år. Det er også grensa for full opptjening i den gamle pensjonsordningen, som er svært lukrativ.

- Kjempet mot ordningen På bakgrunn av artikkelen i NA24 har Dagbladet bedt den avtroppende statsråden om en kommentar.

- Dette viser at SVs kamp mot de høye stortingspensjonene har vært helt berettiget. SV har helt siden nittitallet ment at pensjonene for oss stortingsrepresentanter har vært for gode. Derfor fikk vi endret dem for noen år siden, sier Inga Marte Thorkildsen til Dagbladet.

- Det var en tøff kamp, fordi det var jo først etter sakene som Riksrevisjonen avslørte i 2008 at de andre partiene plutselig fikk dårlig tid. Fram til da hadde SVs linje nærmest blitt stemplet som illojal blant de andre representantene, og ble beskrevet som «rå populisme» og «et populistisk arbeidsuhell», sier Thorkildsen til Dagbladet.

«Populistisk arbeidsulykke» Allerede i 2000 fremmet daværende SV-leder Kristin Halvorsen et forslag i Stortinget om å se på pensjonsordningen. Hun ble nedstemt, og måtte tåle kraftig kritikk.

Valget på db.no

I stortingsvalget 2013 velges 169 medlemmer av nasjonalforsamlingen for perioden 2013 til 2017.

• Se alle kandidatene som har kommet inn, basert på de siste innkomne valgresultatene.

• Les siste nytt om valget på db.no/valg.

• Se alle valgvideoene her.

• Ta Dagbladets valgomat.

• Se alle kandidatene i stortingsvalget.

Høyres Per-Kristian Foss kalte forslaget «en populistisk arbeidsulykke», mens Carl I. Hagen omtalte SV-lederen som «populist», skrev VG den gang.

I 2008 iverksatte Riksrevisjonen granskning etter at de mente tidligere stortingsrepresentanter feilaktig hadde fått utbetalt 5,7 millioner i pensjon. Riksrevisjonen mente da at flere tidligere stortingsrepresentanter hadde tjent for mye ved siden av pensjonen.

Etter mye debatt ble til slutt ordningen endret fra 1. januar 2012.

- Ikke opp til samvittigheten Den gamle ordningen for stortingspensjon gjør det mulig for mottakerne å heve full pensjon når summen av alder og antall år på Stortinget utgjør 75 år.

Med 12 år på Stortinget kan Thorkildsen dermed heve full pensjon fra hun fyller 63 år, skriver NA24.

Avisa har regnet seg fram til at Thorkildsen vil sitte igjen med rundt 50 000 kroner i måneden utbetalt i pensjon når hun i framtida trer ut av arbeidslivet.

Valgserien Folkets røst

• Se alle episodene av Folkets røst!

På spørsmål om hun vil beholde pensjonen, svarer Thorkildsen følgende:

- SV har kjempet siden nittitallet for å få gjort noe med stortingspensjonene, til stor motstand fra særlig Høyre og Frp. Det har vi gjort fordi stortingspensjonene ikke skal være opp til den enkelte representants samvittighet, men hva slags system vi skal ha for alle stortingsrepresentantene, sier hun til Dagbladet.
Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer