Inga Marte lager julekalender

SV-politikeren vil tale forbrukernes sak i julestria og har en ny sak i luka hver dag fram til jul.

LAGER EGEN KALENDER: I den første luka setter hun fokus på bisfenol-A, som finnes i noen smokker, tåteflasker og barneglass. Flere av produktene på bildet er merket som BPA-frie. Foto:Jacques Hvistendahl (Dagbladet)
LAGER EGEN KALENDER: I den første luka setter hun fokus på bisfenol-A, som finnes i noen smokker, tåteflasker og barneglass. Flere av produktene på bildet er merket som BPA-frie. Foto:Jacques Hvistendahl (Dagbladet)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jula er en høytid da vi kjøper enormt mye varer og tjenester. I år lager jeg en alternativ julekalender på bloggen min der jeg vil ta opp forbrukersaker. Debatten om pelsdyr og det at så mange kjøper alternative julegaver, viser at mange ønsker å være etiske forbrukere. Men det er vanskelig, man blir ofte lurt. Det er mange som ønsker å tjene penger på oss, sier SV-politiker Inga Marte Thorkildsen.  

Se kalenderen her.

I den første luka legger hun tåteflasker og barneglass med miljøgiften bisfenol a (BPA). De har hun ikke lyst til å se i butikken mer.


- Det koker inni meg

- Som småbarnsmor blir man ekstra opptatt av hva produkter som retter seg mot små barn egentlig inneholder. I Danmark har helsemyndighetene forbudt dette stoffet, og i EU har man anerkjent at det kan gi helseproblemer. Da kjenner jeg at det koker inni meg. Jeg vil at mitt barn skal få helt trygg mat, sier Thorkildsen.
 

Et forbud mot bisfenol a i barneflasker er på vei i Norge, og flere butikker har alt fjernet slike produkter fra hyllene. Men stoffet kan fortsatt finnes i barnematglass, selv om flere produsenter har varslet en endring. Inga Marte oppmuntrer folk til å være på vakt, og vil jobbe for at skal bli lettere for forbrukere å vurdere varene i butikken.

Vil ta ansvar
- Merkeordningene er ganske mangelfulle. Hvis man skal være en bevisst forbruker i dag, så må man gå med en ekspert under hver arm og en meterlang liste med koder og navn på farlige stoffer. Det er helt urimelig å overlate dette til forbrukerne. Her må vi ta politisk ansvar, sier Thorkildsen.  

I kalenderen hjemme blir det sjokolade og diverse annet. Idéen til denne kalenderen fikk hun da hun skulle vaske ut av sin gamle leilighet i forrige uke.  

- Jeg hadde ønske om å velge etisk, og hadde ikke lyst til å hyre inn et firma som bruker svart arbeidskraft eller utnytter arbeiderne, noe vi vet at renholdsbransjen er kjent for. Det var ganske tidkrevende, forteller Thorkildsen.  

Hun la inn en Facebookmelding om at hun trengte tips, og det ordnet seg til slutt. Nå håper hun at folk igjen vil tipse henne om forbrukersaker via bloggen og sosiale medier. Noen saker har hun på plass allerede. I lukene framover kommer det saker om bruk av fosfat i kjøtt og fisk, strømpriser, rettigheter i forbindelse med boligkjøp, dyrevelferd og reklame.