FÅR KRITIKK: Fremskrittspartiet tror ikke på at eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) vil greie å holde løftet om 500 flere årsverk i hjemmetjenesten. - Vi er i rute, parerer Thorkildsen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FÅR KRITIKK: Fremskrittspartiet tror ikke på at eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) vil greie å holde løftet om 500 flere årsverk i hjemmetjenesten. - Vi er i rute, parerer Thorkildsen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Oslo-politikken:

Inga Marthe Thorkildsen (SV) lovte 500 årsverk i hjemmetjenesten. Hittil har hun levert 90: - Men fra 2017 er det bånn gass

Eldrebyråd Inga Marthe Thorkildsen avviser at løftet om 500 nye årsverk i hjemmetjenesten vil bli brutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bedre eldreomsorg er mantraet som skal forsvare innføringen av eiendomsskatt i Oslo.

I byrådserklæringen lover Johansen-byrådet å «øke antall ansatte i hjemmetjenesten med 500 årsverk slik at flere kan få hjelp og at det blir mer tid til omsorg».

Men hvor mange nye ansatte i hjemmetjenesten har det egentlig blitt så langt?

SKUFFET: Frp-nestor Carl I. Hagen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKUFFET: Frp-nestor Carl I. Hagen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Dette spørsmålet har Fremskrittspartiets nestor Carl I. Hagen brukt mye energi på å finne ut av. Denne uken fikk han svaret han hadde ventet på.

80 kommunale stillinger

Hittil har kommunen fått på plass 80 nye kommunale stillinger i hjemmetjenesten. I tillegg har det vært en økning på 10 årsverk i stillinger levert av private, opplyser eldrebyråd Inga Marthe Thorkildsen (SV) i et notat til Helse- og sosialkomiteen i Oslo kommune.

«I alt innebærer dette en økning på minimum 90 årsverk i tjenester som gjør at eldre kan bo trygt hjemme lenger fra 2015 til 2016», skriver eldrebyråd Thorkildsen.

Dermed mener Frp-nestor Carl I. Hagen hjemmetjeneste-garantien som de rødgrønne har gitt, ikke er verdt arket den står skrevet på.

- Fører velgerne bak lyset

- De lovet 500 over fire år, som betyr 125 i året. Men på litt over ett år har de bare levert 90 nye årsverk. De er allerede på etterskudd, men de skryter av å være i rute. Det er å føre velgerne bak lyset.

Hagen sier det hadde vært naturlig av det rødgrønne byrådet i Oslo å satse skikkelig fra starten av, og bevilgne penger til langt flere stillinger enn bare 90 det første året.

- Hvis det står så ille til i eldreomsorgen som Inga Marte sier, burde hun vel sørge for å skaffe mange nye stillinger til veie raskt. Minst 200 av de 500 hun lovet. Alle vet at handlingsrommet for en slik opptrappingsplan er størst i begynnelsen av perioden, hevder Hagen.

Vil ha øremerking

- Er du enig i behovet for 500 nye stillinger?

- Jeg mener vi skal ha en hjemmehjelp basert på behov, ikke på budsjettrammer. Derfor må Folketrygden betale for omsorgen, ikke kommunene, sier Hagen, som dermed gjentar Frps gamle mantra om statlig finansiert eldreomsorg.

- Når venstresida lovet å bruke eiendsomsskatten på nye årsverk i hjemmetjenesten, men ikke engang klarer å ligge i rute etter ett år, så blir hele saken bare en stor bløff fra byrådet, legger han til.

Frp-veteranen sier han sitter på forklaringen til hvorfor de rødgrønne i Oslo, ifølge han, aldri kommer i mål med valgløftet. Nøkkelordet er øremerkede midler.

- Så lenge Inga Marte ikke vil øremerke penger slik at bydelene må trappe opp bemanningen i hjemmetjenesten, vil hun ikke komme i mål i løpet av fire år. Hun har ingen mulighet for å sikre at bydelene faktisk ansetter de 500 årsverkene hun lovet velgerne sine, sier Hagen.

Under kommunevalgkampen for to år siden lovte byrådsleder Raymond Johansen (Ap) at 1,25 milliarder kroner av eiendomsskatten skulle øremerkes nettopp til eldreomsorgen.

- Vi har lagt opp til at ca. 22 prosent av boligene i Oslo vil få en moderat eiendomsskatt. Pengene blir øremerket full barnehagedekning og bedre eldreomsorg, uttalte Johansen til Aftenposten før kommunevalget.

Avviser øremerking nå

Eldrebyråd Inga Marthe Thorkildsen sier hun har bevilget midler til 300 årsverk. Disse vil bli synlige på statistikken neste år, sier SV-toppen. At det så langt bare er 90 årsverk på plass, bekymrer henne ikke.

- 2016-budsjettet var spesielt, og det vet Hagen godt, sier Thorkildsen. Hun utdyper:

- Ikke bare arvet vi det fra forrige byråd, men vi visste heller ikke om vi kom til å få inn eiendomsskatten da vi la fram vårt alternativ. Derfor måtte vi gå ekstra forsiktig fram i starten, sier byråden.

Ifølge Thorkildsen er byrådet «godt i rute» med å innfri valgløftet på 500 nye årsverk i hjemmetjenesten. Innen neste år vil det være tett opp til 300 nye årsverk på plass, sier hun.

- Fra 2017 er det imidlertid bånn gass. At vi likevel klarte 90 stillinger allerede første året, er egentlig en bragd, sier hun.

- Vi har gitt penger til 300 nye årsverk så langt. Så her er Hagen ute og sprer unødig frykt - igjen. Med eiendomsskatten på plass, er vi godt i rute på veien mot 500 årsverk innen perioden er omme.

Øremerking av penger til eldreomsorg vil Thorkildsen vurdere - men ikke ennå:

- Vi har hele tida sagt at øremerking kan bli aktuelt, dersom ikke resultatene kommer. Pengene er uansett på plass, og de er det jammen behov for, etter mange års sultefôring under blått styre.