<strong>SKREMT:</strong> Her har Inge Arvola nettopp kommet seg i sikkerhet til russisk militærpoliti etter det dramatiske økseranet. Bildet er tatt av en av de andre nordmennene som unnslapp ranerne. Foto: HALLGEIR HENRIKSEN
SKREMT: Her har Inge Arvola nettopp kommet seg i sikkerhet til russisk militærpoliti etter det dramatiske økseranet. Bildet er tatt av en av de andre nordmennene som unnslapp ranerne. Foto: HALLGEIR HENRIKSEN Vis mer

Inge (35) ble omringet av russiske økseranere - her har han flyktet i sikkerhet

- Et lite sekund trodde jeg de skulle ta livet av meg, sier finnmarkingen. - Det var en forferdelig opplevelse, sier et av de andre ransofrene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tre nordmenn ble mandag utsatt for et væpnet ran da de kjørte bil mellom den russiske byen Nikel og Kirkenes.

Inge Arvola (35) forteller at han satt alene i den bakerste av to norske biler som ble liggende bak et russisk kjøretøy på den øde strekningen omlag 25 kilometer fra norskegrensa, da denne bilen plutselig la seg på tvers av veibanen.

- For meg ble veien helt sperret, men først skjønte jeg ikke hva som skjedde. Det var akkurat som på film. Fire menn kom ut. De var først i kontakt med nordmennene i bilen foran meg, og jeg så at de etterhvert fikk kjøre videre. Da sto jeg alene igjen med russerne, forteller Arvola til Dagbladet.

Truet med øks Han ble først oppsøkt av én av de umaskerte ranerne, før alle fire omringet bilen hans og truet ham med ei øks.

- Den ene mannen sto foran panseret, pekte på meg med øksa og signaliserte at han kom til å kaste den inn frontruta. De snakket bare russisk, så jeg forsto ikke hva som ble sagt, men etterhvert sa de «money, money, money!». Jeg prøvde å si at jeg ikke hadde penger, men de fikk meg til å åpne askebegeret der jeg hadde liggende noen hundre rubel. De tok også en pakke sigaretter, sier 35-åringen.

Han hadde rukket å gjemme unna passet og telefonen sin før ranerne kom fram til bilen.

- Til slutt virket det som de fikk det travelt. Da det ble en åpning for meg, stakk jeg av i retning Norge til den første russiske kontrollposten rundt fire kilometer unna, forteller Arvola.

- Landeveisrøveri Nordmennene som unnslapp i bilen foran var Birgitte Wisur Olsen, journalist i Sør-Varanger Avis og den tidligere journalisten Hallgeir Henriksen - kjent fra dokumentarfilmen «Vår mann i Finnmark».

Henriksen forteller at han la merke til den gamle Volgaen med en gruppe høylydte russere da de fylte bensin på den samme stasjonen som nordmennene.

- Det var rett og slett et landeveisrøveri. De hadde nok sett oss ut som ofre og venta på at vi skulle ta dem igjen på veien, der de kjørte veldig sakte. Jeg prøvde å kjøre forbi, men da kom de bakfra i full fart med langlysene på , kjørte forbi, sakket ned midt i veien, før de ga litt gass og stilte seg på tvers hundre meter foran oss, sier Henriksen.

Han så at tre menn som framsto som ruset kom ut og ville ha ham til å åpne døra. Kvinnen på passasjersida, som snakker russisk,  gikk ut for å snakke med dem.

Da mennene sa de skulle ha 1500 rubler og truet kvinnen, fikk hun kastet seg inn i bilen igjen og ropte «De har øks! Lås dørene og kjør!».

- Jeg så en åpning i veibanen som var såvidt stor nok, og vi stakk forbi. Jeg tror det berget oss at det akkurat da kom en annen bil til, så de turte nok ikke å gjøre noe mer, sier Henriksen, og fortsetter:

- Det var ingen god følelse å dra avgårde, siden vi visste at den andre nordmannen var igjen. Det var derfor en stor glede å se Inge komme kjørende til militærpolitiets kontrollpost  til slutt.

Finnmarkingen opplevde situasjonen som veldig ekkel.

- Det var en forferdelig opplevelse. Da de dro fram øksa, det var ikke noen god følelse, sier han.

Fryktet for livet Inge Arvola er fattet etter ranet, men medgir at han fryktet langt mer alvorlige konsekvenser.

- Jeg trodde nok et lite sekund at de skulle ta livet av meg. I ettertid har jeg ikke rukket å tenke så nøye gjennom det, men det kommer nok etterhvert. Jeg har tre barn, sier Arvola.

Som beboer i Sør-Varanger har han grenseboerbevis, kjører ofte til Nikel for å handle og kjøpe drivstoff, og nordmennene har aldri hørt om lignende ubehagelige opplevelser på den russiske sida.

- Nikel er en fredelig by, og strekningen er i stor grad militært område. Jeg har følt meg trygg på alle tidligere turer, sier 35-åringen.

De pågrepne ranerne risikerer nå strenge straffer etter det spesielle ransdramaet.

- Tolkene våre under avhøret fortalte oss at gjerningsmennene kan få ti-tjue års fengsel fordi dette regnes som væpnet ran, sier Arvola til Dagbladet.

<strong>TRYGT HJEMME:</strong> Inge Arvola skulle en svipptur til Russland for billig bensin, men tilbragte hele dagen på russisk side med ransdramaet og påfølgende politiavhør. Foto: PRIVAT
TRYGT HJEMME: Inge Arvola skulle en svipptur til Russland for billig bensin, men tilbragte hele dagen på russisk side med ransdramaet og påfølgende politiavhør. Foto: PRIVAT Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer