FÅR FORKLARE SEG SIST: Det er Inga Marte Thorkildsens utsagn som er utgangspunkt for høringen - likevel må Astrid Søgnen forklare seg først. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FÅR FORKLARE SEG SIST: Det er Inga Marte Thorkildsens utsagn som er utgangspunkt for høringen - likevel må Astrid Søgnen forklare seg først. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Inge Marte Thorkildsen skal grilles: Våger ikke la SV-toppen sitte ved siden av Astrid Søgnen

Freser mot «absurd» oppførsel før ekstraordinær Thorkildsen-høringen torsdag. Høringen er lagt på samme dag som Venstres saksfører er på ferie, og rekkefølgen for forklaringer ble endret.

- Det er svært viktig for oss å vite hvilke politiske føringer Thorkildsen mener ikke er fulgt opp. Dersom hun ikke kan vise til noe konkret, har hun feilaktig beskyldt en hel etat for å ikke gjøre jobben sin, sier Eirik Lae Solberg (H) til Dagbladet.

Under maktkampen i fjor høst sa Inga Marte Thorkildsen (SV) at politiske føringer var blitt forpurret av manglende samarbeidsvilje i Utdanningsetaten.

Politikerne i Oslo holder torsdag høring for å få svar på hvilke føringer som ikke er fulgt opp. Både Thorkildsen og avgått utdanningsdirektør Astrid Søgnen skal forklare seg.

- Gjennom høsten i fjor kom Thorkildsen med stadig nye begrunnelser for hvorfor hun ikke kunne svare på hvilke politiske føringer som ikke er fulgt opp av etaten. Én etter én har disse årsakene nå falt bort. I høringen forventer vi derfor svar, sier Eirik Lae Solberg.

Inga Marte til sist

Opposisjonen i Oslo har tatt saken med stor bekymring fra begynnelsen av. Dersom det er slik at etaten og Astrid Søgnen har unnlatt å følge politikken som er vedtatt i Oslo kommune, vurderes dette som svært alvorlig.

Lae Solberg ønsket at Thorkildsen skulle forklare seg først, men byrådspartiene i Oslo har brukt sin flertallsposisjon til å endre rekkefølgen i høringen. Nå må Astrid Søgnen først i ilden, og Thorkildsen får forklare seg til sist.

Det opplever Lae Solberg som et klart overtramp fra Ap, SV, MDG og Rødt.

- Vi opplever helt klart at byrådspartiene og Rødt forsøker å forpurre høringen og dermed mindretallets rettigheter i Oslos styringssystem. Dette føyer seg inn i rekken av tilfeller hvor de bruker flertallsmakten sin for å hindre innsyn og unngå å bli kikket i kortene. Byrådspartiene ønsker ikke at Thorkildsen skal stilles til ansvar for at hun i praksis mistenkeliggjorde Norges største etat for åpen scene, sier Lae Solberg.

- Innfører ny praksis

Harald Nissen (MDG) leder utdanningskomiteen, hvor høringen holdes. Han ber Lae Solberg la være å blande seg.

- Det er ganske spesielt at lederen for et parti blander seg inn i en enkelt komites arbeide. Her innfører Lae Solberg en ny praksis. Høyre har en fraksjonsleder i komiteen som skal stå for dette arbeidet.

- Jeg har i hele høst lagt til rette for at opposisjonen skal få stilt de spørsmålene til byråden som de ønsker. At de ikke nødvendigvis har fått de svarene de ville ha, er en annen sak. At byrådspartiene og Rødt bruker sitt flertall når saker skal avgjøres, burde ikke komme som noen overraskelse på Høyre, sier Nissen.

Stollek

Dagbladet er kjent med at plasseringen av Søgnen og Thorkildsen ble gjenstand for debatt under et planleggingsmøte i forkant av høringen. Det skal ha blitt argumentert for at forholdet mellom Thorkildsen og Søgnen er så dårlig at de to ikke må side ved siden av hverandre under høringen.

Flere i møtet skal ha nikket støttende til dette, etter det Dagbladet forstår.

- I mine 15 år i politikken har jeg aldri opplevd at det vises til kroppsspråk og refereres til konkrete diskusjoner i et arbeidsutvalg. Disse møtene er lukkede. Dette undergraver hele arbeidsutvalgsinstituttet for komiteene, svarer Harald Nissen.

- Men debatt om stolplassering handlet om at Thorkildsen og Søgnen ikke skal sitte ved siden av hverandre?

- Hovedsaken var plassering i forhold til praktisk gjennomføring, men jeg tror vi også berørte temaet om plassering mellom de to, svarer Nissen.

Bortreist Dørum: - Underlig

Det er Venstre-veteran Odd Einar Dørum som fører saken for Venstre. Høringen ble lagt samtidig som han er på ferie, noe han omtaler som «underlig».

- Det er underlig at det ikke lot seg gjøre å ha høringen før jul, for vi har ventet i fire måneder på å få svar, sier han til Dagbladet.

- Raymond Johansen har jo konkludert i varslene mot Thorkildsen. Er ikke dette en unødvendig strafferunde?

- Nei. Det er faktisk vår jobb å få klarhet i samarbeidsforholdene mellom byråd og etat. Dersom ikke byråden hadde betrodd offentligheten, før hun betrodde oss i komiteen, så hadde vi aldri stått her. 13. september ba jeg om en redegjørelse i denne saken. Jeg hadde aldri trodd det skulle vise seg nødvendig med høring for å få klarhet i hva byråden faktisk mente, sier Dørum.