Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

POLITISK DRAMA

Ingebjørg hoppet av fra Frp midt under debatten: - Jeg brast i gråt i stortingssalen, men fikk ingen trøst av mine egne

Ingebjørg Godskesen tok den drastiske avgjørelsen om å melde seg ut av Frp midt under gårsdagens stortingsdebatt.

VONDE DAGER: Etter åtte år på Stortinget har Ingebjørg Godskesen (60) opplevd de siste dagene så vonde at hun i natt meldte seg ut av Fremskrittspartiet. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
VONDE DAGER: Etter åtte år på Stortinget har Ingebjørg Godskesen (60) opplevd de siste dagene så vonde at hun i natt meldte seg ut av Fremskrittspartiet. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Da min parlamentariske leder, Harald Tom Nesvik, fra Stortingets talerstol sa at partiet ikke lenger hadde tillit til meg, skjønte jeg at det var over. Det var sårende, fordi jeg setter lojalitet høyt og hadde varslet at jeg stemte mot tvangssammenslåing på vegne av mine velgere.

- Jeg klarte ikke å holde tårene tilbake og brast i gråt i stortingsalen. Representanter fra alle partier kom til unnsetning og trøstet meg. Men ingen fra mine egne i Frp, sier Ingebjørg Godskesen, som i morgen forlater Stortinget som uavhengig etter åtte år som Frp-representant for Aust-Agder.

Frp ville ta fra henne verv

Som straff for at 60-åringen brøt med stortingsgruppa i tvangssammenslåingssaken 8. juni, svarte Frp med forslag om at Stortinget skulle ta fra Godskesen hennes internasjonale verv i Europarådet og Nordisk råd.

Det viste seg at Stortinget ikke har mandat til å gjøre noe med hennes verv i Europarådet. Stortinget vedtok dessuten med 58 mot 40 stemmer å la Godskesen fortsette i Nordisk råd.

Til etterretning

Harald Tom Nesvik, parlamentarisk leder i Fremskrittspartiet, ønsker ikke overfor Dagbladet å kommentere Ingebjørg Godskesens utmelding.

- Jeg tar det til etterretning, sier Harald Tom Nesvik.

Ros av Storberget

Ingebjørg Godskesen forteller at de siste dagene på Stortinget har vært vonde.

- Derfor varmer det ekstra godt når politikerkolleger viser omsorg, sier hun.

På veien fra Stortingets resepsjon til kontoret sitt stanses hun etter tur av to tidligere justisministre. Anders Anundsen (Frp) gir Godskesen en klem, mens Knut Storberget (Ap) roser henne for innsatsen i Europarådet.

60 dager i Europa

- Jeg tror dessverre at Storberget er en av få som kjenner til hvilken jobb jeg har lagt ned på internasjonale oppdrag, som rapportør for Tyrkia og valgobservatør til land som Armenia, Albania, Bosnia, Ukraina og Moldova.

- Et veldig spennende arbeid, der jeg har fått møte presidenter og andre høytstående politikere. Det siste året har jeg vært på internasjonale oppdrag cirka 60 dager, mye av dette har foregått i helger, der jeg har reist fra Oslo torsdag kveld og kommet tilbake til Stortingets møte tirsdag morgen.

Rabalder i Aust-Agder

Det var mens Ingebjørg Godskesen var på oppdrag i Tyrkia i januar at den betente situasjonen i Fremskrittspartiet i hjemfylket Aust-Agder ble en rikspolitisk nyhet. Stridighetene hadde sitt utspring i en tøff nominasjonskamp, der Ingebjørg Godskesen ble vraket til fordel for Åshild Bruun-Gundersen med 21 mot 25 stemmer under nominasjonsmøtet 10. desember.

Da den nyvalgte førstekandidaten tre dager senere i fylkestinget stemte sammen med fylkesleder Peter Busch og nestleder Chim Andreas Kjølner og dannet flertall for å slå sammen Vest-Agder og Aust-Agder, eskalerte konflikten. Frp-stemmene ble utslagsgivende.

Lokallagene i Vegårshei, Risør, Froland og Arendal betraktet stemmegivingen som et tillitsbrudd og krevde nyvalg.

Njåstad til Sørlandet

For å roe gemyttene ble Frp’s organisasjonsutvalg sendt til Sørlandet, anført av stortingsrepresentant Helge Andre Njåstad (leder) og fylkesleder i Hordaland Gustav Bahus (nestleder). En rekke lokallag deltok på dialogmøtet, det samme gjorde Åshild Bruun-Gundersen. Ingebjørg Godskesen kunne ikke være tilstede fordi hun var på oppdrag i Tyrkia, utnevnt av Europarådet som rapportør for oppfølging av menneskerettigheter .

Hjelp fra Erdogan

Det vakte stor oppsikt da Terje Stalleland, gruppeleder i Grimstad Frp, tok til orde for at hovedproblemet var fylkets stortingsrepresentant gjennom to perioder, Ingebjørg Godskesen:

- Hvis ikke Erdogan hjelper oss, så kommer hun vel hjem igjen, skal Stalleland ha uttalt til latter fra flere av de frammøtte.

Blant dem som lo var Godskesens stortingskollega Helge Andre Njåstad. Overfor Dagbladet understreket Njåstad at det ikke dreide seg om en hånlatter, men at han lo av situasjonen.

- Det sier mest om organisasjonsutvalget og hvordan de opptrer, sier Ingebjørg Godskesen i dag.

- Jeg er ikke særlig imponert over hvordan partiledelsen har latt organisasjonsutvalget holde på i Aust-Agder. Vår tidligere nestleder Per Arne Olsen døpte det i sin tid for skandalepolitisk utvalg. Det spørs vel om ikke utvalget burde hatt det samme navnet fortsatt. Jeg mener bestemt at et sånt utvalg burde ha uhildete medlemmer utenfra, sier Ingebjørg Godskesen.

Inn og ut av samme grunn

Hun mener at sirkelen nå er sluttet.

- Jeg gikk inn i Frp på grunn av motstanden mot tvangssammenslåing. Nå melder jeg meg ut av samme grunn, fordi partiet ikke taklet at jeg sto på det jeg lovte velgerne mine, sier Ingebjørg Godskesen.

- Det hadde seg sånn at kommunen min Øyestad i 1992 ble tvangssammenslått med Arendal, Hisøy, Tromøy og Moland av Ap-regjeringen til tross for at et stort flertall av oss hadde stemt mot. Ved valget i 1993 gikk jeg derfor fra parti til parti for å sjekke hvem som støttet tvangssammenslåing. Bare Frp kunne garantere at de var mot. Da bestemte jeg meg for å stemme Frp.

I 2000 meldte jeg meg inn i partiet og i 2009 ble jeg innvalgt på Stortinget. Det er vemodig at det nå er slutt.

Vil savne Bård Hoksrud

- Hvem kommer du til å savne i Fremskrittspartiet?

- Bård Hoksrud, Ulf Leirstein, Bente Thorsen og Erlend Wiborg, som jeg har jobbet mye med. Anders Anundsen er et medmenneske, det samme er Tor Andre Johnsen. Sikkert flere, jeg føler ikke at jeg har noen uvenner.

- Trist å forlate Stortinget på en slik måte etter åtte år som representant, dagen før dere tar sommerferie?

- Hvis sentralstyret hadde ekskludert meg, ville jeg nok syntes det var leit. Men nå tok jeg heldigvis regien selv.

Ingen ekle følelser

- Er du bitter?

- Nei, jeg har ingen ekle følelser overfor noen i stortingsgruppa. Det som har skjedd, er nok bestemt høyere oppe i partiet.

- Hva tenker du om Frp framover?

- Vi må holde på politikken vår. Jeg er redd vi, eller jeg må vel si de nå, blir for lik de andre partiene. Frp må være den de er.

KrF eller Høyre

- Stemmer du Frp til høsten?

- Nei.

- Hva velger du da?

- Det vet jeg ikke ennå.

- Du kommer til å stemme på en annen politikk enn den du tror på?

- Det er jo noen som likner, jeg får finne ut hvem som likner mest.

- I stortingssalen sitter du mellom Høyres Svein Harberg og KrFs Kjell Ingolf Ropstad...?

- En av de to er nok mest nærliggende, ja.

Jobbe internasjonalt

- Hva skjer når du nå er ferdig i politikken?

- Jeg har ingen jobb å gå tilbake til, men håper på å få oppdrag internasjonalt, kanskje som valgobservatør. Nå gleder jeg meg til å få mer tid til barna mine. Jeg har en sønn i Øyestad, ei datter i England, ei datter i Kristiansand og ei datter i Arendal.

- Jeg var ganske voksen da jeg begynte å få barn, så jeg fikk like godt fire på åtte år. Jeg pleier å si at jeg ikke visste helt hvordan jeg skulle slutte når jeg først var kommet i gang, ler Ingebjørg Godskesen.

Hele Norges coronakart