Ingeborg (6) helt - da familien forliste

Storesøster Ingeborg (6) gjorde en heltemodig innsats og tok vare på lillesøster Solveig (2 1/2) da seilbåten til familien Innbjo/Vathne fra Stavanger ble slått til pinneved utenfor østkysten av Australia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det sto om livet, sier mor Elin Vathne til Dagbladet.

Hun berømmer eldstedatteren Ingeborgs innsats da vannet strømmet inn.

- Hun forsto at foreldrene trengte hjelp. Derfor tok hun vare på Solveig da det stormet som mest, sier hun.

Nødraketter

Hele familien som var på jordomseiling, kom uskadd fra dramaet da seilbåten deres forliste på et rev ved Lady Musgrave Island natt til 17. mai. Da var Håkon Innbjo og Elin Vathne halvveis på sin jordomseiling. Det er to år siden de forlot havna i Stavanger. Barna Ingeborg (6) og Solveig (2 1/2) har det etter forholdene bra.

Familien er overlykkelig for å være i live. Da de skjøt nødraketter og ropte «mayday» over radioen klokka 02.30 natt til 17. mai, var det for mørkt til å gjennomføre en redningsaksjon ved det farlige revet. Én båt måtte gi opp forsøket, og redningsbåten «Cape Grafton» hadde store problemer.

- Hadde de ikke hatt en amfibiebil, hadde det vært umulig å redde oss, sier Elin Vathne på telefon fra Cape Grafton. Først halv seks om morgenen var familien reddet.

- Når båten ble slått til pinneved, kunne barna lett ha blitt skadd.

I morgentimene i dag regner familien med å ha fastland under beina for første gang siden skrekkopplevelsen. Seilbåten er totalvrak, og reisen må avbrytes.

Drar hjem

- Skal vi kunne fortsette reisen, må vi vinne i Lotto. Vi har mistet alt vi har og eier, sier Elin Vathne til Dagbladet. Det var et tungt syn å se familiens hjem de siste to åra slått i stykker mot et rev. Familien regnet med å bruke to år på reisen hjem til Norge. Etter Australia var det Asia som sto for tur.

- Men tapet er ikke så stort. Vi har sett mennesker som ikke har noen ting. Nå står vi likt med dem, sier Vathne.