- Ingebrigt Steen Jensen er en stor, tom tønne

Stabæk-generalens spontanaksjon «Nei til salg av Norge» har vind i seilene. Historiker Jon Hustad er ikke imponert.

MOTANGREP: ingebrigt Steen Jensen har satt i gang en liten folkebevegelse etter et opprop på Facebook der han protesterer mot «salg av Norge». Historiker Jon Hustad rykker ut med støtte til regjeringen, som ønsker å selge unna en rekke statlige bedrifter.
MOTANGREP: ingebrigt Steen Jensen har satt i gang en liten folkebevegelse etter et opprop på Facebook der han protesterer mot «salg av Norge». Historiker Jon Hustad rykker ut med støtte til regjeringen, som ønsker å selge unna en rekke statlige bedrifter.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingebrigt Steen-Jensen opplever stort engasjement rundt en spontanbevegelse som er mot salg av statlige eiendeler. Mandag skrev han innlegget «Nei til salg av Norge», som siden er omtalt i en rekke medier.

5. februar skal Stortinget behandle regjeringens eierskapsmelding om helt eller delvis salg av en rekke statlige bedrifter.

Flytoget, Ambita (tidl Norsk eiendomsinformasjon), Baneservice, oppdrettselskapet Cermaq (solgt til japanske eiere), eiendomsselskapet Entra Holding, Mesta (tidl. Statens Vegvesen), SAS og Veterinærmedisinsk Oppdragssenter (Veso) er foreslått solgt.

Regjeringen ønsker dessuten å redusere eierskapet ned mot 34 prosent i de børsnoterte selskapene Telenor og Kongsberg Gruppen.

Steen Jensen protesterte mot det han kaller et «salg av Norge» med en facebook-melding. Så begynte snøballen å rulle.

- Det virker som det tar helt fullstendig av her nå. Det er opprettet en facebookside, den har fått 11.000 medlemmer på en dag. Nesten alle norske medier har ringt meg i dag. Det er et kjør jeg ikke har opplevd maken til. Dette har truffet ett eller annet i folket, sier Steen Jensen til Dagbladet.

En av de som har tatt til orde mot Steen Jensen på Facebook er historiker og forfatter Jon Hustad.

- Har misforstått Freia-reklamen - Ingebrigt Steen-Jensen er jeg skeptisk til 24 timer i døgnet. Han kan ikke svare for seg. Han er en stor, tom tønne, sier Jon Hustad til Dagbladet.

- «Nei til salg av Norge» er ikke noe godt slagord. Ta Flytoget; for 20 år siden hadde vi ikke Flytoget, var Norge mindre Norge da? En rekke av disse selskapene finnes det ikke noe norsk ved. Hva er særnorsk med et eiendomsselskap? Hva er det ved disse selskapene som gjør at vi blir mindre Norge hvis de eies av andre?, spør Hustad.

- La oss si at man kjøper en fransk fabrikk og flytter den til Ørsta. Har Frankrike så blitt mindre fransk? Og hvis den selges videre til en brite som fortsetter produksjonen i Ørsta, er Norge blitt mindre norsk?

- Logikken er bare... Han har misforstått Freia-reklamen. Ja, en sjokoladeplate forsvinner hvis man tar en bit dann og vann. Dette blir noe annet, sier Hustad.

VIL SELGE: Jon Hustad mener Ingebrigt Steen Jensen er emosjonell og mangler argumenter. Han mener man kan selge det meste der den norske staten er inne som store eiere i dag.  
Foto: Paul S. Amundsen / NTB scanpix
VIL SELGE: Jon Hustad mener Ingebrigt Steen Jensen er emosjonell og mangler argumenter. Han mener man kan selge det meste der den norske staten er inne som store eiere i dag. Foto: Paul S. Amundsen / NTB scanpix Vis mer

- Oppfatter du han som emosjonell?

- Han er aldri intellektuell, han klarer ikke å føre resonementer, men slenger en magefølelse ut av seg. Men det er jo artig med sånne fargeklumper, sier Hustad.

- Selg! Han mener regjeringens planer om å selge seg ut, blant annet i Flytoget, er en god idé.

- Det er mye lurere av Norge å selge flytoget enn å bli sittende med denne ene aksjeposten. Når oljefondet investerer, gjør de dét i en stor internasjonal portefølje. Dermed sprer de risikoen og gjør norske investeringer mindre sårbare for teknologiomveltninger enn om man sitter med store midler bundet i for eksempel tog, sier Hustad.

Det meste staten eier kan selges, mener Hustad.

- Staten bør eie livsviktig infrastruktur, som strøm, forsvarsteknologi og ting som gir innsikt i informasjon som kan true rikets sikkerhet. Ut over det kan en selge det meste, sier Hustad.

- Følelser er viktige - Jon Hustad kan ikke tenke på meg 24 timer i døgnet. Han har så mye annet viktig å gruble over. Men han har rett i at jeg er et emosjonelt menneske. Følelser er utrolig viktige, og må ikke oppleves som mindre verdifulle enn regnestykker, sier Steen Jensen til Dagbladet.

FACEBOOKPROTEST: - En seks linjers facebook-oppdatering, så har dette eksplodert. Det er utrolig moro, og så får vi håpe at det er til ettertanke for våre folkevalgte, sier Ingebrigt Steen Jensen.. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FACEBOOKPROTEST: - En seks linjers facebook-oppdatering, så har dette eksplodert. Det er utrolig moro, og så får vi håpe at det er til ettertanke for våre folkevalgte, sier Ingebrigt Steen Jensen.. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Sterke følelser som  mange deler skal man ikke latterliggjøre eller kimse av. Det er sterke følelser som ligger bak mye av det folk ser på som verdifullt; lokalsamfunnet, kirken, fotballaget.

Han lar seg ikke imponere av Hustads tallargumenter.

- Jon Hustad er først og fremst en djevel til å regne - til og med på nynorsk. Og det er mulig å gjøre alt til et regnestykke, men da går man glipp av utrolig mye. Skal man nå ut til folket og røre og bevege ting, må man aldri tro at følelser er en uting, sier Steen Jensen.

TIL SALGS: Flytoget er blant bedriftene som foreslås solgt i regjeringens nye eierskapsmelding. Foto: Morten Holm / Scanpix
TIL SALGS: Flytoget er blant bedriftene som foreslås solgt i regjeringens nye eierskapsmelding. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer