- Ingebrigtsen inviterte til NOKAS

NOKAS-ranet skjedde på invitasjon fra Thomas Ingebrigtsen. Det hevder Dan Pettersens advokat, Brynjar Meling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): NOKAS-saken har tatt juleferie, men Dan Pettersen (30) var likevel i retten i formiddag. Han krever å bli løslatt fra varetekt.

Hans advokat, Brynjar Meling, hevder at bevisene som er kommet fram ankesaken klart utelukker at Pettersen var med på selve ranet. Flere andre tiltalte har sagt at 30-åringen ble dømt for hardt i tingretten, og at han var hjemme i ransleiligheten mens de andre stormet Norsk kontantservice. Dan Pettersen selv innrømmer medvirkning til ranet, men altså ikke deltakelse.

I og med at Pettersen ikke var med på selve ranslaget, er det heller ingen grunn til å holde ham i varetekt. Etter to år på cella mener stavangermannen at han bør få leve i frihet til dommen faller. Han krever å bli likestilt med Thomas Ingebrigtsen, William Pettersen og vekteren (27), som er tiltalt for medvirkning. - De samme argumentene som gjaldt for dem, kan brukes i forhold til Pettersen, argumenterte Meling overfor tingrettsdommer Anne Marie Aarrestad.

- Ingen vendetta

Under hele NOKAS-saken har Dan Pettersen og Thomas Ingebrigtsen kranglet om hvem som har vært den mest sentrale av de to. Ingebrigtsen ble trukket lenger inn i saken da en av hans beste venner, en 27 år gammel vekter, ble avslørt som David Toskas innsidemann. Mye tyder på at Ingebrigtsen har vært kontaktmannen mellom de to. I sin oppsummering på dagens fengslingsmøte, kom advokat Meling med følgende utfall:

- Etter bevisførselen i Gulating lagmannsrett, sitter man ikke lenger igjen med et inntrykk av at ranet var en invasjon fra Oslo, men en invitasjon fra Thomas Ingebrigtsen.

Etter rettsmøtet ba Dagbladet.no advokaten om å utdype hva han mente:

- Jeg har ingen personlig vendetta mot Thomas Ingebrigtsen, selv om det kanskje kan virke sånn. Jeg vil bare vise hvor langt man kan gå uten å bli tiltalt for dødsfølgen. Jeg har stilt en del spørsmål rundt ham som påtalemyndigheten burde ha stilt. Så kan man spørre seg hvorfor de ikke har gjort det, sier Brynjar Meling. Det har hittil ikke lykkes Dagbladet.no å få kontakt med Ingebrigtsens advokat, Tor Kjærvik, for kommentar til dette.

PEKER MOT INGEBRIGTSEN: Dan Pettersens advokat, Brynjar Meling, mener det var Thomas Ingebrigtsen som inviterte til NOKAS-ranet. Her fra retten i dag, med sin klient i forgrunnen. Foto: ERLING HÆGELAND
PEKER MOT INGEBRIGTSEN: Dan Pettersens advokat, Brynjar Meling, mener det var Thomas Ingebrigtsen som inviterte til NOKAS-ranet. Her fra retten i dag, med sin klient i forgrunnen. Foto: ERLING HÆGELAND Vis mer

- Umulig vurdering

Politiinspektør Pål Jæger-Pedersen møtte i retten for påtalemyndigheten. Han understreket at tiltalen mot 30-åringen ikke er endret, han er fortsatt tiltalt for medvirkning til grovt ran med døden til følge. Politijuristen ville ikke gå inn på en vurdering av de bevisene som er kommet fram under ankesaken i Gulating lagmannsrett.

- Det blir nærmest umulig å gå inn og vurdere Dan Pettersens rolle, det går direkte inn i de vurderingene som Gulating lagmannsrett skal gjøre. Aktoratets oppfatning av dette vil komme fram i vår prosedyre den 3. januar.Likevel påpekte Jæger-Pedersen at det er begått ransplanlegging i Pettersens leilighet i Nedre Dalgate. 30-åringen har innrømmet at han pusset våpen for ranerne, og at han sto i døra da ranerne kom tilbake fra ugjerningen. Utbyttet ble oppbevart i huset hans etterpå, og Pettersen telte opp penger.

- Sentral medvirker

- Jeg synes advokat Meling tar litt for lett på hva som er medvirkning. Det gjelder ikke bare de som var med på bankplassen og inne i lokalene. Det er en en sentral medvirkerrolle Dan Pettersen har hatt. Jeg bare nevner at tingretten ga Alf Henrik Christensen 13 års fengsel for sin medvirkning, sa politijuristen.

Jæger-Pedersen mener at saken er så alvorlig at Dan Pettersen ikke kan løslates mens saken pågår. Av samme grunn mener han retten heller ikke kan ta hensyn til at 30-åringen har sykdom i familien, og ber om å få feire jul sammen med dem.

Tingrettsdommer Anne Marie Aarrestad signaliserte at det kan ta tid før hun tar en avgjørelse i saken. Kjennelse kommer enten seint i ettermiddag, eller over helga.

VIL HJEM TIL JUL: Dan Pettersen er i retten, han vil hjem og feire jul med familien.