FORBANNA: Ingegerd (83) ble forbanna da en gruppe nynazister samlet seg utenfor butikken hennes i Göteborg. Nå kan hun få en egen statue med navnet «Kvinnen med handlevogna». Eigil Söderin/Dagens ETC Vis mer

Nazimarsjen i Göteborg

Ingegerd (83) pløyer seg gjennom nynazistene med handlevogna:
- Jeg kjører rett på dem

Nå kan hun hedres med statue.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da en gjeng nynazister samlet seg utenfor 83 år gamle Ingegerds Ica-butikk i Göteborg, ble den eldre kvinnen sint.

Lørdag marsjerte omkring 500 nynazister gjennom Göteborg. Noe Ingegerd helst skulle vært forut da hun skulle handle inn til lørdagsmiddagen.

- Kjører rett på dem!

Egil Söderin, reporter i den svenske avisa Dagens ETC, møtte på 83-åringen midt i folkemassene utenfor Ica Maxi-butikken på Grafiska. Da pløyde Ingegerd seg gjennom gruppa med nynazistene. En hendelse Söderin fanget på video.

Se videoen øverst i saken.

- Jeg blir så forbanna. Komme hit å forstyrre. Hva koster egentlig dette? Jeg kjører rett på dem, sier Ingegerd i videoen.

- Med handlevogna? spør reporteren

- Ja, det hadde vel vært bra? spør 83-åringen tilbake.

Ble trigget av støtende oppførsel

Klippet av den opprørte kvinnen har engasjert, og saken har vært omtalt i flere av Sveriges største medier.

Med hjelp fra publikum klarte Dagens ETC å identifisere Ingegerd. 83-åringen hadde på sin side ikke fått med seg saken, da hun ikke har tid til å lese på mobiltelefonen mellom husarbeid og samvær med venninnen, forklarer hun til den svenske avisa.

Hendelsen husker hun imidlertid godt, og hun er fortsatt sint. Møtet med nazistene startet allerede inne på den lokale butikken hennes.

- Det var seks sånne fyrer der, haner fra Den nordiske motstandsbevegelsen. Det var veldig støtende, og det trigget meg, sier Ingegerd videre.

Det ble heller ikke bedre da hun møtte på enda flere fra den omstridte demonstrasjonen utenfor butikken.

- Jeg tenkte at jeg bare skulle kjøre rett mot dem. En av de barberte guttene smilte til meg, men han fikk ikke et smil tilbake.

Hun følte seg heller aldri truet i situasjonen. Det var mye politi til stede under den planlagte demonstrasjonen.

Vil sette opp statue

Ifølge ETC er det startet et opprop for å hedre Ingegerd med en statue. Det er foreslått at statuen skal hete «Kvinnen med handlevogna», og skal selvsagt stå i hjembyen Göteborg.

Forslaget har kommet fra Anders Fransson, en 32 år gammel mann fra Malmö, som så lørdagens begivenheter hjemmefra.

- Jeg tror at hun satte ord på det mange følte og tenkte den dagen. Det er utrolig at hun uttrykte seg som hun gjorde, selv om hun var omringet av flere nazister, sier Fransson til ETC.

For at forslaget skal bli til virkelighet, kreves det 200 stemmer. Deretter vil kommunens politikere ta stilling til det.

Men heltestatusen skal ikke Ingegerd ha noe av. Samtidig som denne demonstrasjonen, var det også mange göteborgere som stilte opp i motdemonstrasjoner.

- Jeg er så glad for att det var så mange som stilte opp og viste avsky. Jeg synes det er avskyelig. Det gjør alle, sier Ingegerd til Expressen.

- FOLK BLIR KVALME: Mira Svartnes Thorsen (35) var i Kristiansand sentrum da nynazister fra Den nordiske motstandsbevegelsen demonstrerte i byen. Her konfronterer hun gruppas talsmann, Per Öberg. Video: Mira Svartnes Thorsen Vis mer