ALVORLIG SYK: Ingela (51) var ute på kjøretur med mannen sin da de stoppet på et gatekjøkken i det sørlige Skåne for å spise middag. Mannen kjøpte burger - og merket ingenting galt etter måltidet. Ingela valgte kyllingnuggets, og fikk voldsomme magesmerter et par timer etter måltidet.  Foto: Christian Örnberg / Expressen
ALVORLIG SYK: Ingela (51) var ute på kjøretur med mannen sin da de stoppet på et gatekjøkken i det sørlige Skåne for å spise middag. Mannen kjøpte burger - og merket ingenting galt etter måltidet. Ingela valgte kyllingnuggets, og fikk voldsomme magesmerter et par timer etter måltidet. Foto: Christian Örnberg / ExpressenVis mer

Ingela (51) blir kanskje aldri frisk etter kyllingmiddagen

Sykdommen rammer 50-100 nordmenn hvert år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ingela (51) var ute på kjøretur med mannen sin da de stoppet på et gatekjøkken i det sørlige Skåne for å spise middag. Mannen kjøpte burger - og merket ingenting galt etter måltidet. Ingela valgte kyllingnuggets, og fikk voldsomme magesmerter et par timer etter måltidet.

- Jeg tror jeg gikk på do ti ganger det første døgnet, sier Ingela til Expressen.

Lammelser Etter dorushet kjentes det imidlertid som om det verste var over - før Ingela snart merket at hun ble virkelig sjuk. Hun ble mye raskere andpusten enn vanlig, voldsomt trøtt, og orket bare gå ti meter av gangen. Dessuten klarte hun nesten ikke å bevege på høyre arm og bein.

- Da hun ba om en rullator skjønte jeg at vi måtte dra på sykehuset, sier ektemannen Mikael til Expressen.

Etter flere prøver kom legene fram til at Ingela var blitt smittet av campylobacteriose - en bakterie som ifølge Folkehelseinstituttet kan smitte gjennom inntak av dårlig tilberedt kylling- og svinekjøtt, ikke-desinfisert drikkevann eller upasteurisert melk, eller gjennom direkte eller indirekte kontakt med husdyr eller deres avføring.

Orker ingenting Bakterien rammet over 3000 nordmenn i fjor - men det er bare i få tilfeller at den utløser Guillain Barrés syndrom - og det var det som skjedde med Ingela.

Kanskje blir hun aldri frisk.

- Jeg orker ingenting lenger. Om jeg går meg en tur må jeg sette meg ned og vile etter bare noen hundre meter. Dessuten skjelver jeg i beina, sier hun.

50-100 i Norge I Norge rammes 50-100 mennesker hvert år av sykdommen, som fører til nerveskade og lammelser i bein og underkropp - og noen ganger i armene.

Lammelsene sprer seg i de fleste tilfeller fra musklene nederst i beina til de store muskelgruppene, kan ramme kroppen og i verste fall lamme pustemuskulaturen.

Ingela og mannen har et klart råd for å unngå samme helvete som henne: Stek kyllingen skikkelig.

Norsk diskusjon I Norge har det også vært diskutert om folk bør frarådes å spise kylling - men da fordi hver tredje kyllingfilet som selges i norske butikker inneholder den antibiotikaresistente bakterien ESBL.

- Det er ikke grunnlag for å råde folk til ikke å spise kylling, og det er heller ikke grunnlag for å revurdere kostholdsrådene, sa  avdelingsdirektør Henriette Øien i Helsedirektoratet til Nationen før helga.

Forsker Marianne Sunde, som er ekspert på antibiotikaresistens, har ifølge NTB gitt uttrykk for at antibiotikaresistente bakterier er såpass utbredt i norsk kylling at myndighetene må vurdere å merke produktet med en helseadvarsel.

KYLLINGNUGGETS: Skal du spise slike til middag - pass på at de er skikkelig laget. Foto: AP / NTB scanpix
KYLLINGNUGGETS: Skal du spise slike til middag - pass på at de er skikkelig laget. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer