Ingelin skal stoppe mafiabander

I dag får over 10000 politifolk ny sjef: Hun skal forhindre millionran og avsløre mafia i Norge. Derfor tar ikke «overpolitimester» Ingelin Killengreen (52) seg nær av småkongene i systemet som surmuler over at hun har fått så mange fine gullstjerner på uniformsklaffene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun har fire av dem, direktøren for det nye Politidirektoratet. En vanlig politimester har bare to. Dessuten blir hun hentet hjemme med tjenestebil hver morgen. Klart det måtte bli murring av sånt. Og så er hun jo kvinne i tillegg.

- Jeg så det der. Det gjør meg ikke noe. Dessuten var det departementet, ikke jeg som bestemte hvor mange stjerner det skal være på uniformen.

POD-åpning

I går gikk hun i sivilt antrekk, i dag møter hun i uniform når justisminister Hanne Harlem foretar den offisielle åpningen av det nye Politidirektoratet (POD).

- Hvordan vil dere bidra til at færre nordmenn blir utsatt for ran, overfall og innbrudd?

- Fortsatt vil det enkelte politidistrikt være operativt ansvarlige, de vil for det meste jobbe som før med å etterforske og oppklare saker.

- Direktoratet skal koordinere politiarbeidet i store saker, og vi skal gi politifaglig bistand når de trenger det. Viktig er også den kontinuerlige analysen av alvorlig kriminalitet som foregår. Bare unntaksvis vil tjenestemenn fra Politidirektoratet delta ute i «felten». Eksempler er koordinering av politiinnsatsen etter større katastrofer eller omfattende gisselaksjoner.

Gjennom kontakt med andre lands politi skal direktoratet kunne forutsi hva slag kriminalitet som vil rette seg mot Norge.

Skruppelløse

- Mye av dette er organisert kriminalitet. Vi kjenner til internasjonale nettverk der fullstendig skruppelløse kriminelle leter etter nye «markeder». De må ikke få fotfeste i Norge.

- Oppmerksomheten skal selvsagt også rettes mot våre «egne» tunge kriminelle. Mange av dem er utrolig kreative, skjønt ordet lett kan feiltolkes. Da bank og posthus endelig fikk skikkelige sikringssystemet, så de muligheten i væpnede ran.

- Vi har hatt brutale ran der utbyttet er flere titalls millioner kroner. Hvem står bak, og hvor har pengene tatt veien?

- Noen sitter bak lås og slå, og pengene er kommet til rette. Andre går fortsatt fri, og hvor er pengene? Noe er helt sikkert tatt ut av landet, andre har nok hatt gode hjelpere her i landet som har greid å skjule pengene. Vi begynner forresten å få bra kompetanse her i landet på å avsløre hvitvasking av penger.