Ingen 7. far i Ap-huset

Thorbjørn Jagland lover at han ikke sjefer over Jens Stoltenberg. På landsmøtet om ti dager skal han samle Arbeiderpartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et intervju med NTB redegjør partilederen for tida framover. Første steg er landsmøtet hvor Arbeiderpartiet skal legge meningsmålingene bak seg og komme på offensiven.

- Det vil ta litt tid ennå, så vil det gradvis feste seg: Det er Ap som tar de store sakene, andre må forholde seg til det. Men landsmøtet vil samle partiet, sier Jagland til NTB.

Det er ti dager igjen til Ap-landsmøtet i Folkets Hus.

Tåler å tape

Noen av stridstemaene er:

  • Skal staten skal overta eierskapet til sykehusene?
  • Bør Statoil delprivatiseres?
  • Skal Ap kunne søke om medlemskap i EU etter valget, dersom forholdene ligger til rette for det?

Jagland og Stoltenberg svarer klart ja på alle spørsmålene, men det er det slettes ikke sikkert landsmøtet vil gjøre.

- Ingen av disse sakene er slik at ledelsen ikke tåler å lide nederlag, om det blir resultatet. Uansett innhold vil avklaringene gjøre det lettere å arbeide videre. Det er ikke så harde motsetninger at noen ikke kan leve med de beslutningene som tas, sier Jagland.

Skal pleie Ap

I mars flyttet han inn på utenriksministerens kontor da partiet overtok regjeringsmakta. Siden har Ap stupt på meningsmålingene og ligger nå og vaker rundt 22 - 25 prosent - uendelig langt unna Jaglands herostratisk berømte 36,9. Jagland vil ikke skylde på uklare standpunkt eller på at de overtok makta på et dårlig tidpunkt.

Nå vil han bruke mer tid på å pleie partiet.

- Jeg har alltid ønsket å bruke mer tid i organisasjonen, selv om jeg ikke er partisekretær. Jeg har ikke vært mye mindre rundt enn før, og føler jeg har gjort jobben greit. Samtidig mener jeg det er en fordel for Ap at utenriksministeren også er partileder, det gir tyngde og økt gjennomslag, sier han.

Forholdet mellom han og statsministeren har han kun godord om.

- Jeg har ikke følt at Jens har noe problem med meg. Det kunne blitt det om jeg hadde sittet som sjuende far i huset og overdommer i alle saker. Men det har jeg ikke gjort. Derimot har jeg gjort det jeg lovet: Å lede programarbeidet fram til slutt.

Tviholder på oljepengene

Ap har utnevnt FrP til sin hovedmotstander. Men ikke for «ta» Hagen og FrP, forsikrer Jagland.

- Det har jeg ikke noe tro på. Frp kan bare stoppes med ordentlig politikk. Vi må vise at vi kan ta de nødvendige beslutningene, vi må innfri forventningene. Vi har ett år på oss. Tiden er knapp, men ikke så knapp at vi ikke skulle greie det, sier han.

Jagland framholder at kun Ap slår et slag for ansvarlig økonomisk politikk. Alle de andre partiene vil pøse ut oljepenger.

- Dette er utrolig krevende for en mindretallsregjering uten støtte i Stortinget. Jeg er forundret over at det ikke tok mer enn seks måneder fra sentrumspartiene forlot den ansvarlige politikken de førte i regjeringsposisjon før de begynner å snakke om mer bruk av oljepenger, sier partilederen.

Når han nå skal starte budsjett-forhandlinga, forlanger han mer ansvarlighet fra de andre partiene.

Hemmelig smertegrense

- Det må bli et samarbeid mellom noen. I fjor krevde sentrum ansvarlighet fra oss og vi inngikk et kompromiss om budsjettet. De kan ikke gå vekk fra det nå. Høyre var med på å felle sentrumsregjeringen og kan ikke felle en ny før de har et alternativ. Ingen vil samarbeide med Frp. Dermed er ingen i en lett situasjon, sier han.

Men hvor Aps smertegrense i budsjett-forhandlingene går, vil han ikke snakke om. Jagland går ikke med på at Aps budsjettforslag også er utformet for å kunne gå av på det.

- Det er laget ut fra beinharde realiteter. Velferden må finansieres. Politikk er ikke så utspekulert som mange tror, sier Ap-leder Thorbjørn Jagland.

GODE BUSER: Partileder Thorbjørn Jagland avviser at det er ufred mellom ham og statsminister Jens Stoltenberg.