Ingen adgang for Elisabeth

Elisabeth Wilhelmsen (17) kan ikke ta T-bane, buss og trikk, kommer for seint til skolen og betaler 900 kroner for å besøke venninna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er ikke bra, sukker rullestolbruker Elisabeth Wilhelmsen. Til tross for at rullestolen er elektrisk, er det så vidt hun kommer seg opp på platået ved Steinerud T-banestasjon på Vinderen i Oslo. Når toget kommer, skal hun prøve det umulige - å komme seg inn i vogna.

- Høydeforskjellen er for stor. I tillegg er det en glipe mellom perrongen og vogna, konstaterer 17-åringen før «dørene lukkes» lyder over høyttaleren. Toget kjører videre - uten Elisabeth.

- Det er så diskriminerende. Bare noen få T-banestasjoner er tilrettelagt for rullestoler. Buss og trikk kan jeg ikke bruke i det hele tatt. Jeg er helt avhengig av TT-transport for å komme meg noe sted, sier 17-åringen.

Mister timer

TT-transport er et offentlig tilbud om fri transport mot mindre egenandeler til funksjonshemmede. Det er som regel taxisentralene som står for transporten. Elisabeth får 150 fritidsturer i året, og skoleskyss til og fra Lambertseter videregående skole.

Hun er fornøyd med antall turer, men opplegget fungerer så dårlig at hun ikke har tall på hvor mange skoletimer hun har mistet.

- Kjempeproblem

- Det er et kjempeproblem å være avhengig av TT når du må møte presis. De opererer med samkjøring og sjåførene har ofte veldig stramme lister. Jeg kommer mellom 20 minutter og halvannen time for seint til skolen minst én dag i uka, sier Elisabeth.

Hvis hun skal ut med venner, må hun alltid kjøre TT-taxi. Siden turen må bestilles i god tid i forveien - helst dagen før - kan hun aldri være spontan.

- Jeg bruker ett minutt i rullestolen bort til T-banestasjonen. Tenk hvor mye lettere det hadde vært hvis jeg kunne kommet meg inn på toget, sier Elisabeth.

TT-transporten koster henne 20 kroner i egenandel per tur. Blodprisene skrur seg til først når hun krysser kommunegrensa.

- Da jeg skulle på bursdag til venninna mi i Asker, måtte jeg betale 900 kroner i spesialtransport. Ikke rart funksjonshemmede blir isolerte.

HÅPLØST: Elisabeth Wilhelmsen har ikke sjans til å komme seg inn i T-banevogna. Glipen mellom perrongen og vogna er for stor. Høydeforskjellen er også et problem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer