Ingen adgang for småpenger

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Storebrand kvitter seg med småaksjonærene. De er for dyre siden loven bestemmer at små og store aksjonærer skal ha den samme informasjon samtidig. Men akkurat dette er jo det eneste demokratiske elementet ved aksjemarkedet. For øvrig er det makta som rår ved at enhver aksjonær stemmer for det antall aksjer hun eller han eier. Det er dette store eiere tilslører når de erklærer «én aksje, én stemme» med sitt ordspilltyveri fra den historiske kampen for politisk demokrati.
  • Det forundrer oss at ikke næringslivet i stedet for å gi de små et tupp i baken, gjør aksjemarkedet lettere tilgjengelig ved for eksempel å stimulere aksjeomsetning over Internett og onlinetjenester. Meklerbransjen forsøker av egeninteresse å holde igjen en slik utvikling. Det er her som ellers at de som er mest for fri konkurranse, er de mest reguleringskåte når konkurransen rammer dem selv.
  • Tiltaket er naturligvis et signal om at det nå er mer enn nok tilgjengelig kapital i norsk næringsliv. Man trenger ikke sparepengene til vanlige folk. I USA er folks sparekapital havnet på børsen. Enorme summer er plassert i aksjefond som sprer risikoen, men et økende antall mennesker forvalter sin egen kapital på børsen direkte på Internett, utenom meklerapparatet. Det er mer spennende og tilfredsstillende, og gir dem som har lyst og interesse, en sjanse til å prøve seg i det pengespillet aksjemarkedet er.
  • Storebrands tvangsutløsning er et signal om at selskapet ikke ønsker å drasse rundt på små aksjonærer. Det er kanskje forståelig ut fra en ensidig kostnadsvurdering. Men denne typen rasjonalitet sparker beina under et annet hensyn: At aksjemarkedet skal være tilgjengelig for alle typer sparere. I stedet forsterkes inntrykket av at aksjemarkedet er forbeholdt tidas pengematadorer, de som har en livsstil og et forbruk som folk flest reagerer på. I stedet for å gjøre livet vanskeligere for småsparerne, bør børsen og dens aktører rydde opp i innsidehandelen.