Ingen adgang

TROMSØ (Dagbladet): Aksjonister inviterte norske og russiske torske-delegasjonen til forhandlingsbordet i Tromsø. Men forhandlerne valgte å gå bakveien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aksjonistene fra Natur og Ungdom sperret inngangsdøra på Fiskernes Hus i Tromsø. Ved inngangen hadde ungdommene satt opp et møtebord.

- Vi vil at forhandlingene om torsken skjer rundt dette bordet, i full offentlighet og ikke bak lukkede dører. I dag får vi ikke vite hvem som har ansvaret for at det fiskes alt for mye i Barentshavet, sa Ane Kismul, nesteleder i Natur og Ungdom.

Men den norske forhandlingslederen, departementsråd Jørn Krog, avslo invitasjonen.

Han tok istedet med seg medlemmene i den norsk-russiske fiskerikommisjonen bakveien, deretter startet årets forhandlinger om neste års torskekvoter.

- Det eneste som er hemmelig er vårt mandat og vår forhandlingsposisjon. Dette er bilaterale samtaler med et annet land, og det må vi ta hensyn til. Utover dette er det full åpenhet rundt prossessen, sa Jørn Krog til demonstrantene.

Han tilbakeviser samtidig at den norsk-arktiske torskebestanden er i fare.

- Den er ikke i nærheten av et sammenbrudd. Men den er ikke på et optimalt nivå, sier Krog.

Havforskerne mener torsken er «utenfor sikre biologiske grenser» og har anbefalt en kvote på 263.000 tonn for år 2001. Det synes klart at dette rådet ikke vil bli fulgt. Etter det Dagbladet forstår ønsker Russland en kvote på omlag 400.000 tonn.

Forskerne mener samtidig at gytebestanden i Barentshavet må være på 500.000 tonn for å sikre en bærekraftig utvikling. Men både Norge og Russland _ som sammen har ansvaret for forvaltningen av Barentshavet _ mener dette er et for høyt tall.

- Vi ber derfor om at havforskerne tar en ny gjennomgang for å vurdere om grensen må settes så høyt, sier Krog.

- Dersom kvotene igjen blir uforsvarlig høye kan nok noen trålere reddes fra konkurs. Men hvis ikke forskernes anbefalinger tas på alvor, vil dagens krise føre til fullstendig kollaps i havet. Det er katastrofe for kysten, sier Ane Kismul i Natur og Ungdom.

NEKTET ADGANG: Forhandlerne valgte å gå bakveien. Sittende Terjei Huse fra Natur og Ungdom.