- Ingen andre har sett det Husby og Sørheim har sett

De sakkyndiges svar har ikke fjernet rettens skepsis til deres oppfatning om Breivik, skriver rettspsykolog Pål Grøndahl.

SÅ ENKELT ER DET IKKE: Psykiater Synne Sørheim (t.v.) mener Breivik er utilregnelig. Kollegene Agnar Aspaas og Terje Tørrissen (t.h) mener han er tilregnelig og kan straffes. Hvem dommerne skal lytte mest til er nå det store spørsmålet. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
SÅ ENKELT ER DET IKKE: Psykiater Synne Sørheim (t.v.) mener Breivik er utilregnelig. Kollegene Agnar Aspaas og Terje Tørrissen (t.h) mener han er tilregnelig og kan straffes. Hvem dommerne skal lytte mest til er nå det store spørsmålet. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Rettspsykiater og sakkyndig i terrorrettssaken Torgeir Husby uttalte 24. januar 2009 til Dagbladet at «jeg mener at en person som er strafferettslig utilregnelig må fremstå som åpenbart psykotisk for alle og enhver». Slik jeg har lest litteraturen så er dette en riktig forståelse av det strafferettslige begrepet psykose.

Det er også den fortolking Sørheim og Husby har lagt til grunn da de observerte Breivik. I rettssal 250 torsdag og fredag i uke 24 la de frem sin erklæring og svarte på en strøm av spørsmål fra kritiske aktører. Utspørringen tok ni timer. Men svarene de sakkyndige ga fjernet neppe rettens og partenes skepsis til de sakkyndiges konklusjon. Det er et klart problem at så mange har vanskeligheter med å forstå at tiltalte var «åpenbart psykotisk for alle og enhver».

Slik jeg ser det er problemet med den første erklæringen følgende: Fundamentet til de sakkyndiges konklusjoner bygger på en fortolkning av Breiviks atferd og ideer. Sørheim gjentok deres syn helt tydelig: «Han skal berge oss alle fra undergang i en kamp mellom det gode og onde. I denne kampen mener han at han har et ansvar og et kall til å bestemme hvem som skal leve og hvem som skal dø. Dette ansvaret er forankret i en overordnet posisjon i en ikke-eksisterende organisasjon».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer