Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ingen ante hva lundefuglen skjulte for menneskeøyet

En forsker i England gjorde et overraskende funn.

UV-LYS: Lundefuglen har et selvlysende nebb når det blir eksponert for ultrafiolett stråling, men det er fremdeles ingen som vet hvorfor. Foto: Jamie Dunning / University of Nottingham
UV-LYS: Lundefuglen har et selvlysende nebb når det blir eksponert for ultrafiolett stråling, men det er fremdeles ingen som vet hvorfor. Foto: Jamie Dunning / University of Nottingham Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fugleforskeren Jamie Dunning ved Universitetet i Nottingham gjorde et overraskende funn da han plasserte en lundefugl under et UV-lys, og så nebbet til fuglen lyse.

- Jeg oppdaget det omtrent ved et uhell, sier Dunning til CBC.

Overrasket

Til vanlig jobber nemlig Dunning med en type fink kalt bergirisk, og lundefuglen er ikke hans forskningsområde. Han hadde likevel hatt en liten mistanke om at lundefuglen kanskje hadde selvlysende nebb, ettersom toppdvergalken i samme fuglefamilie kan skilte med samme egenskap.

Dermed bestemte Dunning seg for å teste mistanken en rolig dag i januar, og da han lyste opp en død lundefugl-kropp under UV-lys fikk han mistanken bekreftet.

- Det som skjedde var egentlig ganske imponerende, sier han.

De to gule stripene på lundefuglens nebb lyste helt tydelig opp. Det er altså noe i denne delen av nebbet som absorberer UV-lyset, og deretter sender det ut igjen som et sterkt lys. Foreløpig er det ingen som vet hva dette er, forklarer Dunning til avisa.

Farger i fjerde dimensjon

I motsetning til mennesker, har sannsynligvis fuglene allerede lagt merke til de ekstra fargene i lundefuglens nebb. De kan nemlig se en helt annen dimensjon av farger og metninger.

Mennesker ser farger som en blanding av rødt, blått og grønt lys, mens fugler har en fjerde dimensjon av farger. De kan se farger vi ikke engang klarer å forestille oss.

- Fuglene ser nok ikke de stripene slik som vi ser det, og det er vanskelig å forestille seg hvordan de ser ut for dem. Vi kan tenke at det sannsynligvis har en sammenheng med tiltrekning og paring. Det er den mest logiske forklaringen på hvorfor fenomenet eksisterer, sier Dunning.

Det at noen fugler har denne egenskapen, mens andre ikke har det, tyder på at lyset har en funksjon for fuglene.

- Nebbet til lundefuglen er formet gjennom flere tusen år, og gjennom flere generasjoner. Det er derfor det er så fargefullt og vakkert. Det er ikke tilfeldig, sier Dunning.

Egne solbriller

Så langt har det selvlysende nebbet bare blitt påvist hos en død lundefugl, og det er derfor ikke mulig å slå fast at dette er noe som finnes hos levende fugler, og ikke en effekt av forråtnelsesprosessen.

Problemet er imidlertid at UV-lyset vil kunne skade øynene til de levende fuglene, om de skulle gjennomføre tester.

Derfor har Dunning funnet en løsning på problemet, og designet egne solbriller for lundefuglene, slik at øynene blir beskyttet under testingen.

- Det ble rett og slett den eneste logiske løsningen for meg, sier Dunning.

BRILLEFIN: Nye undersøkelser av levende fugler vil gjennomføres med spesialtilpassede briller. Foto: Jamie Dunning
BRILLEFIN: Nye undersøkelser av levende fugler vil gjennomføres med spesialtilpassede briller. Foto: Jamie Dunning Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!