Ingen ante hva lundefuglen skjulte for menneskeøyet

En forsker i England gjorde et overraskende funn.

UV-LYS: Lundefuglen har et selvlysende nebb når det blir eksponert for ultrafiolett stråling, men det er fremdeles ingen som vet hvorfor. Foto: Jamie Dunning / University of Nottingham
UV-LYS: Lundefuglen har et selvlysende nebb når det blir eksponert for ultrafiolett stråling, men det er fremdeles ingen som vet hvorfor. Foto: Jamie Dunning / University of Nottingham Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fugleforskeren Jamie Dunning ved Universitetet i Nottingham gjorde et overraskende funn da han plasserte en lundefugl under et UV-lys, og så nebbet til fuglen lyse.

- Jeg oppdaget det omtrent ved et uhell, sier Dunning til CBC.

Overrasket

Til vanlig jobber nemlig Dunning med en type fink kalt bergirisk, og lundefuglen er ikke hans forskningsområde. Han hadde likevel hatt en liten mistanke om at lundefuglen kanskje hadde selvlysende nebb, ettersom toppdvergalken i samme fuglefamilie kan skilte med samme egenskap.

Dermed bestemte Dunning seg for å teste mistanken en rolig dag i januar, og da han lyste opp en død lundefugl-kropp under UV-lys fikk han mistanken bekreftet.

- Det som skjedde var egentlig ganske imponerende, sier han.

De to gule stripene på lundefuglens nebb lyste helt tydelig opp. Det er altså noe i denne delen av nebbet som absorberer UV-lyset, og deretter sender det ut igjen som et sterkt lys. Foreløpig er det ingen som vet hva dette er, forklarer Dunning til avisa.

Farger i fjerde dimensjon

I motsetning til mennesker, har sannsynligvis fuglene allerede lagt merke til de ekstra fargene i lundefuglens nebb. De kan nemlig se en helt annen dimensjon av farger og metninger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer