Regionreform

Ingen Ap-garanti om Nord-Norge

I 2019 lovet Jonas Gahr Støre å lytte til folket i Finnmark. I dag vil verken han eller kommunepolitisk talsperson garantere for oppløsning av Troms og Finnmark.

LANDSMØTE: Ap-leder Jonas Gahr Støre gikk hardt ut mot høyresideparitene i sin tale til Arbeiderpartiets landsmøte. Video; Arbeiderpartiet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppdatert kl. 21.18: Jonas Gahr Støre opplyser til Dagbladet onsdag kveld at hans tidligere uttalelser om oppløsning av Troms og Finnmark ligger fast.

Sommeren 2019 drev Arbeiderpartiet intens valgkamp i Nord-Norge. Arbeiderpartiet endte med sitt dårligste lokalvalg siden 1928, mens Senterpartiet gjorde sitt beste noensinne.

I nord handlet mye om sammenslåingen av de gamle fylkene Troms og Finnmark. Derfor var det svært viktig at Ap-leder Jonas Gahr Støre kom på banen og ga følgende lovnad:

- I motsetning til regjeringen vil Arbeiderpartiet lytte til folk. Kommer vi til makta i 2021 vil vi høre på folket i Finnmark. Det betyr hvis fylkestinget går imot sammenslåingen av Troms og Finnmark, og med særlig vekt på hva ordførerne i Finnmark mener, vil Arbeiderpartiet åpne for å endre vedtaket. Men vi har respekt for at det skal de folkevalgte i Finnmark uttale seg om i 2021. Da vil vi lytte, sa Jonas Gahr Støre til iFinnmark.

Stille fra Støre

Siden Støres uttalelser i 2019 har fylket både blitt slått sammen og det nye fylkestinget - med et flertall bestående av Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV - har vedtatt at de ønsker å bli oppløst.

I fjor sommer sendte de søknaden til Kommunaldepartementet om å bli oppløst - men fikk ikke overraskende negativt svar fra kommunalminister Nikolai Astrup (H).

Dagbladet har de siste dagene søkt å få en avklaring fra Ap-leder Støre på om folk i Troms og Finnmark kan stemme Arbeiderpartiet til høsten i trygg forvissning om at den upopulære konstruksjonen blir historie.

Det har vi ikke lyktes med - før etter at saken ble publisert onsdag kveld.

Sp og SV lover

Både Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum og SV-leder Audun Lysbakken kan love oppløsning med et nytt flertall, men Støre viser til partiets kommunalpolitiske talsperson i saken.

Vedum sammenliknet det hele med et ekteskap, og lovet at det blir skilsmisse selv om bare én av partene vil ut.

«(...) Dersom Ap, Sp og SV får flertall og danner regjering så skal vi raskt finne gode praktiske løsninger for å få avklart situasjonen for de fylkene som ønsker oppløsning og slik at folk blir lyttet til», skriver Stein Erik Lauvås i en e-post til Dagbladet.

I et telefonintervju med Dagbladet like etterpå sier Lauvås at Arbeiderpartiet ikke vil utelukke folkeavstemning for å oppløse for eksempel Troms og Finnmark.

Men det er fylkestingene som skal bestemme, understreker han.

- Det viktigste er at vi vinner valget - hvis ikke blir det ikke noen oppløsning av noe som helst, sier Lauvås.

- Kan du garantere Finnmark løsrivelse fra Troms dersom Ap havner i regjering?

- Jeg kan ikke garantere noe som helst, men jeg tror nok det kommer til å bli løsningen, sier Lauvås.

Tydelige nordlendinger

Men tonen er en annen fra ledende Ap-politikere i Nord-Norge.

- Arbeiderpartiet har sagt at vi er for å reversere dersom folk vil. Jeg opplever at budskapet er klart og tydelig fra innbyggerne. Arbeiderpartiet står fast på at dersom tvangssammenslåtte fylker ønsker å endre sine grenser for å bedre kunne løse oppgavene, vil Arbeiderpartiet i regjering gå i dialog med fylkene for å få til dette på en fornuftig, helhetlig og ansvarlig måte, sier Hammerfest-ordfører Marianne Sivertsen Næss (Ap).

- Nå har Arbeiderpartiet i sitt partiprogram på landsmøtet at man skal gå i gang med reversering. Jeg opplever at både Ap i Troms og Finnmark mener det er den beste løsningen, fortsetter Sivertsen Næss.

- Bør man ha en ny folkeavstemning etter valget?

- Jeg ser ingen nødvendighet av det. Med et rødgrønt flertall på Stortinget er jeg 100 prosent sikker på at man starter en oppdeling. Men vi skal gjøre det på en ordentlig måte. Det er klart det er en krevende omstilling, selv om jeg tror den er mye enklere enn tvangssammenslåingen, sier Hammerfest-ordføreren.

- Alt er oppfylt

Tarjei Jensen Bech (Ap) er fylkesvaraordfører i Troms og Finnmark og håper nå fylket han er med å lede snart blir historie.

- Ap, SV og Sp i Troms og Finnmark gikk til valg i 2019 på at man ønsket å oppløse fylket og vi har siden vedtatt at vi ønsker en oppløsning. Skal vi få gjennomført det trenger vi et regjeringsskifte til høsten, det skal vi jobbe for fra Arbeiderpartiets side, sier Jensen Bech.

- Vil du si kravet til Støre er oppfylt da han i valgkampen i 2019 sa at fylkestinget måtte gå imot sammenslåingen?

- Ja, det tenker jeg. Det vil være naturlig at man lytter til det øverste organet som er fylkestinget. Alt er oppfylt med tanke på å få til en oppløsning, sier fylkesvaraordføreren.

- Kan du garantere overfor velgerne som skal stemme til høsten at et rødgrønt flertall med Arbeiderpartiet vil oppløse fylket?

- Ja, det kan jeg garantere. Ap går til valg i partiprogrammet på at tvangssammenslåtte fylker skal kunne oppløses, hvis de ønsker det, sier Tarjei Jensen Bech.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer