Ingen asylsøkere over Storskog i dag

Iverksatte ny instruks i dag.

KRYSSER I KULDA: En gruppe asylsøkere  på Storskog grensestasjon på den norsk-russiske grensen tidligere i november. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
KRYSSER I KULDA: En gruppe asylsøkere på Storskog grensestasjon på den norsk-russiske grensen tidligere i november. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mandag kom ingen asylsøkere til Norge via Storskog ved Kirkenes, opplyser Østfinnmark politidistrikt.

Søndag kom det 45 asylsøkere til Norge over Storskog, og totalt kom det 314 asylsøkere via Russland forrige uke.

Politiet i Øst-Finnmark iverksatte i dag den nye instruksen fra Utlendingsdirektoratet (UDI) som setter strenge krav til hvem som får lov til å komme over grensen til Norge.

Norske grensekontrollører får nå vurdere asylsøkernes ID-papirer allerede før de forlater det russiske området.

Dermed kan asylsøkerne i praksis stanses allerede før de kommer inn i Norge.

Politimester Ellen Katrine Hætta vil ikke spekulere på om innføringen av instruksen har noe å si for svingningene i ankomsttallene.

- Jeg tror vi må se utfordringene i et langsiktig perspektiv. Vi vet ikke hva som skjer i morgen, sa Hætta til NTB tidligere mandag.

Antallet asylsøkere som kommer til Norge er på vei nedover, etter at det toppet seg tidligere i november.

Antall asylsøkere som kom til Norge, gikk ned fra 2108 i uke 47 til 968 i forrige uke.

I oktober skrev Dagbladet at flyktningene stanses av russiske FSB-vakter ved kontrollposten Titovka, om lag 10 mil fra norskegrensa. Det ble meldt av The Independent Barents Observer, som siterer den Murmansk-baserte nettsiden Bloger 51.

Samtidig har Norge en pågående tvist om flyktninger ved grensa: I løpet av fem dager forrige uke ble 37 personer som norske myndigheter ville sende tilbake til Russland, returnert til Norge.

Personene som ikke blir akseptert sendt tilbake fra Norge til Russland, er såkalt tredjelandsborgere. Dette er personer som har lovlig opphold og visum i Russland, men som ikke er russiske statsborgere, opplyser seksjonssjef Håvard Bekk ved avdeling for registrering og identitetsfastsettelse i Politiets utlendingsenhet (PU) til NTB.

(Dagbladet/NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer