Ingen atomfare - denne gangen

Men miljøeksperter advarer mot sikkerheten ved Leningrad atomkraftverk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Både Statens strålevern og miljøstiftelsen Bellona beroliger etter meldingene i morges om eksplosjon ved det store atomkraftverket utenfor St. Petersburg. Eksplosjonen skjedde utenfor reaktorområdet. Det er ikke registrert unormale stråleverdier og det er heller ikke fare for at det skal bli unormale verdier etter eksplosjonen, som skjedde natt til torsdag.

-Hvis dette hadde vært en farlig situasjon, ville vi ha blitt varslet om det tidligere.

-Vi fikk først vite om eksplosjonen ved 07.30-tiden i dag da norske medier ringte. Hvis det hadde vært en alvorlig situasjon, ville vi blitt varslet direkte og lenge før, sier avdelingsdirektør Per Strand ved Statens strålevern til Dagbladet.no. Han har ansvar for miljø og beredskap.

En drept

En person er død etter ulykken og to har fått alvorlige brannskader av flytende metall, opplyser Norges Naturvernforbund,  som har et tett samarbeid i område med miljøorganisasjonen Zelenij Mir (Grønn verden). 

Det finske strålevernet har kontakten med russiske myndigheter på vegne av nordiske kolleger.

De nordiske landene har en egen varslingsavtale med russiske myndigheter hvis det skjer noe alvorlig ved Leningrad atomkraftverk, som er den dominerende energiprodusenten i St. Petersburg-området og også selger strøm til nordiske forbrukere.

Den siste "alvorlige" varslingen kom tidlig på 90-tallet fra atomkraftverket i byen Sosnovy Bor like vest for St. Petersburg.

Eksplosjonen skjedde på et gjenvinningsanlegg for radioaktivt metall noen kilometer utenfor selve kraftverket, der det er fire reaktorer.

Tsjernobyl-type

Bellona har lagd flere rapporter om Leningrad atomkraftverk og virksomheten i nærområdet. Miljøstiftelsen har nylig pekt på at det mangler en risikovurdering av gjenvinningsanlegget, der eksplosjonen skjedde ved 01-tiden norsk tid natt til torsdag og hvor tre personer ble alvorlig brannskadd.

-Det er metall med lav radioaktivitet som blir tatt hånd om ved dette anlegget, og denne ulykken skal ikke være noen fare for økt radioaktivitet verken i nærområdet eller i de nordiske landene. Men selve kraftverket har fire RBMK-reaktorer fra 70-tallet - av såkalt

Tsjernobyl-type. Og avstanden fra St. Petersburg til norsk område er bare en tredel av avstanden fra Tsjernobyl, sier atomfysiker Nils Bøhmer i Bellona til Dagbladet.no.

110 millioner

I år er det bevilget 109 millioner kroner på det norske statsbudsjettet til atomsikkerhetstiltak i Russland. For 2006 blir det en million mer. Pengene øremerkes etter avtale med russiske myndigheter.

-Nå brukes pengene til tre hovedformål: opphogging av atomubåter, bistand til å sikre den gamle ubåt-flåten på Kola og til å ta hånd om sterkt radioaktive stronsium-batterier i fyrlykter langs den russiske kysten. Seks-sju millioner brukes på atomkraftverket på Kola og  ved St. Petersburg - det meste av dette beløpet på Kola. Statens strålevern mener det er betydelig mindre sikkerhetsrisiko forbundet til Leningrad atomkraftverk nå enn for noen år siden, sier avdelingsdirektør Robert Kvile i Utenriksdepartementet til Dagbladet.no.

Menneskelig svikt

Prosjektleder Ingvild Lorentzen i Norges Naturvernforbund bekrefter at den tekniske sikkerheten ved Leningrad atomkraftverk er blitt bedre. Både der og ved gjenvinningsanlegget Ekomet-S, der ulykken skjedde, er hovedproblemet den daglige driften av anleggene, i følge Naturvernforbundet.

-Storparten av de 60.000 innbyggerne i Sosnovy Bar har sitt levebrød fra atomkraftindustrien. Rusproblemer blant de ansatte er utbredt. Det skaper også farlige situasjoner at arbeidere stjeler med seg radioaktivt metall for å selge uten for. Vår samarbeidsorganisasjon er sterkt involvert i holdningsarbeid, sier Ingvild Lorentzen.

STRIDENS KJERNEMyndigheter og miljøorganisasjoner har argusøyne på Leningrad atomkraftverk