Baneheia-saken:

- Ingen automatikk i at han dømmes

Viggo Kristiansens Baneheia-dom er opphevet. Med det står drapet på Lena Sløgedal Paulsen uløst. Statsadvokaten vil verken garantere at noen blir dømt for drapet eller si når en avgjørelse vil komme.

Drapssiktede Jan Helge Andersen forlater tinghuset i Kristiansand. Da hadde han både vært i et kort politiavhør og møtt sine foreldre.Foto: Eivind Pedersen / Dagbladet /
Drapssiktede Jan Helge Andersen forlater tinghuset i Kristiansand. Da hadde han både vært i et kort politiavhør og møtt sine foreldre.Foto: Eivind Pedersen / Dagbladet / Vis mer
Publisert

En enstemmig frifinnelse av Viggo Kristiansen i Baneheia-saken ble resultatet, da Borgarting lagmannsrett la fram sin avgjørelse torsdag. Dermed kunne Kristiansen forlate rettssalen som en fri mann.

Nå venter en lang kamp om erstatning for årene han har sonet for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10) den 19. mai i 2000.

Med opphevelsen av Kristiansens dom, står man samtidig igjen med et uoppklart drap.

Jan Helge Andersens forklaring ble flere ganger trukket fram i forbindelse med frifinnelsen av Viggo Kristiansen. Lagmann Tonje Vang påpekte at funnene i den nye etterforskningen bidrar til å så ytterligere tvil om det Andersen fortalte i avhør - både tilbake i 2000 og i forbindelse med den nye etterforskningen.

- Etter en samlet vurdering av bevisene, mener påtalemyndigheten at det ikke foreligger DNA-funn som tyder på at Kristiansen var involvert i handlingene. Til tross for omfattende DNA-analyser er det ikke funnet tekniske spor som kan knyttes til Kristiansen. Hypotesen om to gjerningspersoner er i alle fall ikke styrket, sa Vang, og viste samtidig til at det er gjort flere DNA-funn fra Andersen i de nye analysene.

VENTET PÅ VIGGO: Viggo Kristiansens bror og far ventet på hovedpersonen utenfor bakdøra til Borgarting lagmannsrett. Video: Bjørge Dahle Johansen. Vis mer

Ingen garanti for dom

Til tross for funnene som bidrar til å så tvil om Andersens forklaring, er statsadvokat Andreas Schei, som har hatt ansvaret for Kristiansens sak etter gjenopptakelsen, forsiktig med å spå hva utfallet blir med tanke på det drapet på Paulsen som nå står uten gjerningsmann.

- Generelt sett vil det alltid være en konsekvens av det strenge beviskravet man har, at det vil finnes alvorlige saker der man ikke kan bevise en gjerningsmann. Men jeg kan ikke si noe konkret om denne saken, sier Schei.

- Med bevisgrunnlaget som ble oppsummert av retten i dag og frifinnelsen av Kristiansen - det går ikke an å slå fast at fordi man frifinner Kristiansen, så blir Andersen dømt i neste omgang?

- Det er ingen automatikk i det. Derfor har vi fått et mandat hvor vi skal innstille på om påtalemyndigheten bør forsøke å gjenåpne den saken, eller om man skal la det være. Men jeg kan ikke gi noen tidshorisont for når den innstillingen vil foreligge.

INGEN AUTOMATIKK: Statsadvokat Andreas Schei sier det ikke er noen automatikk i at Jan Helge dømmes for Baneheia-drapene etter at Viggo Kristiansen har blitt frifunnet. Video: Bjørge Dahle Johansen. Reporter: Audun Hageskal. Vis mer

Lagdommer Vang påpekte også hvor høyt prioritert drap på barn er, med tanke på å få en oppklaring. Schei er enig i viktigheten av å få et svar, men påpeker viktigheten av å ikke dømme uten godt nok grunnlag.

- Det er alltid et press på å oppklare slike saker, men det er viktig at det ikke går på bekostning av rettssikkerheten, sier statsadvokaten.

- Samfunnets viktigste oppgave

Bistandsadvokat Håkon Brækhus representerer foreldrene til Lena Sløgedal Paulsen og Stine Sofie Sørstrønen, som begge ble drept i Baneheia. Han sier til Dagbladet at man med torsdagens frifinnelse har utløst et uoppklart drap.

- Statusen har egentlig vært at drapet er å anse som uoppklart siden Riksadvokatens avgjørelse om å oppheve dommen. Det ble påpekt her i dag at en av samfunnets viktigste oppgaver er å avdekke og oppklare den type forbrytelser, og det har man ikke klart her.

FRIKJENT: Forsvarer Bjørn André Gulstad leser opp et brev skrevet av nylig frikjente Viggo Kristiansen torsdag ettermiddag. Video: Dagbladet TV / NTB Vis mer

- Hva tenker du om veien videre?

- Politiet sier at de jobber med å skulle oppklare det drapet. Så får vi se hva de klarer å oppnå. Selve saksbehandlingen hos politiet så langt, er noe vi har stusset litt over. Man burde gjort en samlet vurdering etter at saken var ferdig etterforsket, mener bistandsadvokaten.

Jan Helge Andersen har også i avhørene i den nye etterforskningen holdt fast på at han ikke var alene om drapene i Baneheia. Han har i dag status som siktet for drapet på Paulsen.

Andersens advokat, Svein Holden, gjentok overfor Dagbladet denne uka at de forventer at drapet henlegges.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer