VIL HA KONSEKVENSUTREDNING: Næringsminister Trond Giske vil ha konsekvensutredning av oljevirksomhet i Lofoten, men understreker at det ikke automatisk betyr oljevirksomhet. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
VIL HA KONSEKVENSUTREDNING: Næringsminister Trond Giske vil ha konsekvensutredning av oljevirksomhet i Lofoten, men understreker at det ikke automatisk betyr oljevirksomhet. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

- Ingen automatikk i at konsekvensutredning gir oljeleting

Trond Giske vil ha oljekompromiss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Næringsminister Trond Giske tar bladet fra munnen og sier nå hva han mener om oljeboring i Lofoten og Vesterålen: Han vil ha konsekvensutredning - og går dermed imot sitt eget fylkeslag.

- Det er helt sikkert folk på landsmøtet som vil ha varig vern av områdene rundt Lofoten og Vesterålen, og det er andre som vil ha oljeboring i morgen. Jeg tror også det er mange som er skeptiske både ut fra miljø-og fiskerihensyn, men som kan være for oljevirksomhet dersom de er trygge på at miljø - og fiskerinteressen blir ivaretatt. Derfor tror jeg det er et godt kompromiss at vi vedtar konsekvensutredning, men samtidig gjør det klart at saken må behandles på nytt før det eventuelt gis konsesjoner, sier han til Dagbladet.

- Et skritt videre AUF står så langt fast på sitt standpunkt om å si nei til konsekvensutredning. De mener konsekvensutredning er et skritt i retning av oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen.

- Det er jo et skritt videre, men det er ingen automatikk i at konsekvensutredning leder til oljevirksomhet, sier Giske.

Han mener at selv om det ikke skulle bli et samlet langsmøte bak konsekvensutredning, er det en fordel med et breiest mulig flertall.

- Det er en fordel med breiest mulig forankring. Det vil gi større forutsigbarhet for næringslivet, mener Giske.

- Er det av hensyn til næringslivet du vil ha konsekvensutredning?

- Både av hensyn til næringslivet og av miljøhensyn. Miljøhensynet blir bedre ivaretatt ved at vi går gradvis fram. Vi får en reell politisk debatt om hvorvidt det er grunnlag for å gå videre, sier Giske.