Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ingen av beskyldningene mot Røkke er bevist

Hugo Matre går ikke med på at Røkke driver med triks og lureri. Se hva han svarte leserne.

KRANGLER  OM  SALG:  Røkkes salg av fem selskaper til statseide Aker Solutions har vært  påskens store sak. Her møttes Jens Stoltenberg og Kjell Inge Røkke under Aker-dagen 2. april.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
KRANGLER OM SALG: Røkkes salg av fem selskaper til statseide Aker Solutions har vært påskens store sak. Her møttes Jens Stoltenberg og Kjell Inge Røkke under Aker-dagen 2. april. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Påskens store sak har vært salgene av fem selskaper i Røkke-kontrollerte Aker ASA til Aker Solutions, der staten er tungt inne som eier.

Kritikerne mener at aksjene er solgt for billig, og at kjøpet var mer til fordel for Røkkes Aker, enn for statens Akers Solutions.

Aksjekjøpet på totalt ca 2 milliarder skulle i hovedsak finansieres gjennom et obligasjonslån. I går kveld ble det imidlertid klart at styret i Aker Solutions har gått med på å la generalforsamlingen avgjøre låneopptaket.

Næringsminister Sylvia Brustad (Ap) kaller dette en god begynnelse, men er det egentlig det?

- Dette er noe Aker gjør frivillig for å imøtekomme staten, og det er en symbolseier for regjeringen. Men det har begrenset betydning i forhold til den samlede transaksjonen. Aksjesalget vil fortsatt stå ved lag. Det eneste som nå skal opp til ny behandling er hvordan det skal finansieres, sier amanuensis ved Universitetet i Bergen og ekspert på selskapsrett Hugo Matre til Dagbladet.no.

Brustad krever at transaksjonene enten må nullstilles eller tas opp til behandling i generalforsamlingen i Aker Solutions, men dette er en umulighet, mener han.

- Transaksjonen er gjennomført, og aksjene er på nye hender. Skal aksjene tilbakeføres, blir det formelt en ny transaksjon og dermed en ny beskatning og potensielt tap for partene, sier Matre.

Han legger til:

- Det er umulig å komme tilbake til utgangspunktet. Det betinger at transaksjonen blir kjent ugyldig - og selv da er det ikke sikkert at ting blir tilbakestilt til hvor de var før. Juridisk så er det ikke kommet fram noe som kan gjøre at transaksjonene blir kjent ugyldige, sier han.

I henhold til avtalen skal halvparten av lånet, en milliard, lånes ut av Aker ASA, som i utgangspunktet er selger av aksjene.

Dette er det ikke noe negativt med. Tvert i mot kan det være en fordel for staten, ifølge amanuensisen .

- I disse finanskrisetider er det ikke barebare å få et obligasjonslån på 2 milliarder. Aker har derfor sagt at hvis det legges ut et slik lån så vil de bidra med en milliard. Med dette reduserer også Aker vederlaget de sitter igjen med. Siden handelen allerede er gjort kan det hende staten kommer fram til at dette er det rimeligste, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling