-  Ingen av dem egner seg

Amerikanerne er frustrerte. Bare halvparten vil bruke stemmeretten. Og mange av dem som skal stemme, mener at verken Bush eller Kerry passer som president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BLOOMINGTON, Minnesota (Dagbladet): Ekteparet Carol og Henry Poland (begge 47) deler ikke politisk oppfatning. Datamannen Henry er glødende demokrat. Mens Carol bare vet at hun skal stemme. På hvilket parti, er langt mer usikkert.

Carold Poland er en av dem George W. Bush og John Kerry gjør alt for å få stemmen fra.

Kerry er allerede sikret Henry Polands stemme, noe 47-åringen på ingen måte legger skjul på. Og med en anti-Bush-T-skjorte får Henry Poland oppmerksomhet når familien er på Mall of America - et av verdens absolutt største kjøpesentere - noen kilometer utenfor tvillingbyene St. Paul/Minneapolis i Minnesota.

Ønsker en kvinne

Carol mener at verken George W. Bush eller John Kerry er egnet til å være president i USA. Hun hadde ønsket at det var en annen kandidat som hadde vinnersjanser.

-  Gjerne en kvinne. Kanskje Hillary Clinton. Bushs politikk misliker jeg, men han er flink til å selge seg selv, sier Carol Poland.

-  John Kerry klarer ikke å gjøre seg forstått. De andre kandidatene har ingen sjanser, derfor er det bortkastet å stemme på Ralph Nader og De grønne, sier Carol.

Akkurat nå - sju uker før valget - heller det mot at hun stemmer på demokratene.

Føler avmakt

-  John Kerry er for stiv. Men jeg misliker George W. Bushs politikk, derfor er det sannsynlig at jeg til slutt stemmer på Kerry, sier hun.

Ekteparet mener valgrotet i Florida i 2000 har vært med på å ødelegge tilliten til systemet. Særlig siden det til slutt var domstolen som avgjorde hvem som vant Florida.

De liker heller ikke at valgordningen er slik at den som på landsbasis får flest stemmer, likevel kan tape presidentvalget.

-  Mange velgere er preget av avmakt. De tror ikke det har noen betydning hvem som blir valgt. Andre bryr seg ikke, de er bare opptatt av seg og sitt, sier Henry Poland.

-  Folk har lett for å stemme på den som allerede er president. De tenker at du vet hva du har, men ikke hva du får, sier Carol.

-  Men skal jeg være ærlig, tror jeg mange gir blanke i hvem som er president, legger hun til.

Lever i frykt

Meningsmålinger viser at terror og terrorister er noe av det amerikanerne er mest opptatt av.

-  Folk lever i frykt. Det skjedde noe med USA 11. september 2001. Nå leser vi avisene og ser på TV hva som skjer i andre land. Folk er redde, og frykter terroraksjoner her også, sier Henry Poland.

Selv om han er glødende demokrat, er det ikke nødvendigvis personen George W. Bush han ikke kan fordra.

-  Politikken som føres er preget av erkekonservative, gamle menn. Bush har tatt med seg en gjeng gamle menn som var rådgivere for hans far - president George H. W. Bush. Problemet er at han bare har tatt med seg de reaksjonære. De andre rådgiverne til Bush senior, de som balanserte politikken, er borte, sier Carol og får støtte av ektemannen.

Valgte i frustrasjon

Minnesota er litt annerledes enn mange av de andre delstatene. I 1998 ble fribryteren og showmannen Jesse Ventura valgt som guvernør. Han stilte som uavhengig kandidat, og feide både demokrater og republikanerne av banen.

-  Guvernørvalget i 1998 handlet om frustrasjon. Derfor valgte vi Ventura, sier Henry Poland.

-  Det forteller mye om velgernes frustrasjon når en mann som han kan bli valgt, sier Poland.

MISLIKER KANDIDATENE : Henry Poland er glødende demokrat, og med sin anti-Bush-T-skjorte får han oppmerksomhet på Mall of America - et av verdens absolutt største kjøpesentere. Kona Carol har ikke bestemt seg for hva hun skal stemme.