STØRSTE PRØVELSEN: - Dette har vært den største prøvelsen for meg som menneske, slik det har vært for alle de andre som har vært involvert, sier AUF-leder Eskil Pedersen. - Det verste har vært å være i begravelser å se folk du er glade i gråte, forteller han videre. 
Foto: Marie von Krogh
STØRSTE PRØVELSEN: - Dette har vært den største prøvelsen for meg som menneske, slik det har vært for alle de andre som har vært involvert, sier AUF-leder Eskil Pedersen. - Det verste har vært å være i begravelser å se folk du er glade i gråte, forteller han videre. Foto: Marie von KroghVis mer

- Ingen av dem vi har mista skal bli glemt

AUF-leder Eskil Pedersen deler sorgen med hundrevis av partikamerater når han nå reiser Norge rundt. Det gir tunge stunder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Klokka er snart ti, og AUF-leder Eskil Pedersen er i gang med sin første arbeidsdag etter tragedien på Utøya.

Han skal til Stavanger, men allerede på Gardermoen blir han påminnet om at dette ikke er hverdag ennå.

En avisforside viser bilde av ett av ofrene.

- Det verste har vært å være i begravelser og se at folk jeg er glad i gråter. Det har vært en surrealistisk og uvirkelig periode, sier Pedersen.

Vel framme på partikontoret i Stavanger blir han møtt med klemmer. På en benk står tre portretter og tre lys. De er blitt tent — og slukket igjen.

- Går det bra med deg, spør Pedersen en av AUF'erne.

- Ja, det går litt opp og ned, forteller hun.

- Med deg?

- Det samme, svarer AUF-lederen.

Seks unge AUF-ere snakker engasjert med sjefen sin. Utøyabåndene er fremdeles rundt håndleddene til flere av dem. Utenfor ligger røde AUF-faner sammenrullet.

GODT MØTE: På torget i Stavanger møter Eskil Pedersen Arbeiderpartiets ordførerkandidat i byen, Cecilie Bjelland. Hun hadde selv to sønner på Utøya som overlevde. Til venstre står nestleder i AUF Rogaland, Ole Martin Juul Slyngstadli (18). 
Foto: Marie von Krogh
GODT MØTE: På torget i Stavanger møter Eskil Pedersen Arbeiderpartiets ordførerkandidat i byen, Cecilie Bjelland. Hun hadde selv to sønner på Utøya som overlevde. Til venstre står nestleder i AUF Rogaland, Ole Martin Juul Slyngstadli (18). Foto: Marie von Krogh Vis mer

De er nettopp hentet fra domkirka i byen - der hvor en av deres ble stedt til hvile.

22. juli-generasjon 23. juli ble Eskil Pedersen stemmen til en ny generasjon - den som talte terrorfrykten midt imot.

-Jeg håper definisjonen på oss ikke er det som skjedde 22. juli, men det som skjer dager og år etter. Jeg tror vi blir en av de sterkeste generasjonene i norsk politikk, sier Pedersen.

De som var på Utøya vil for alltid prege Norge - og de er bare så vidt i gang.

- Da jeg var på Sundvollen natt til lørdag, gikk jeg fra bord til bord og snakket med overlevende. De satt der ikledd lånte klær eller pledd. Vi hadde mistet venner og familiemedlemmer. Vi hadde mistet øya vår. Da slo det meg at jeg må prøve å gi håp. Vi må ta tilbake Utøya, sier Pedersen.

I helga var han, pårørende og andre overlevende tilbake på øya. Neste år skal det være AUF-sommerleir igjen.

- Noen AUF-ere sier de aldri vil tilbake. Andre nekter å la Utøya bli «terrorstedet». Vi må ta stilling til om vi skal fjerne noen av de vondeste minnene. En måte å gjøre det på er å sette opp nye bygg. Mange har vonde minner fra flere av husene.

Må ikke glemme Til tross for at det har vært en svært tung tid for alle ungdommene som var på øya, håper Pedersen det kan komme noe godt ut av det.

- Jeg tror vi vil se tilbake på det med verdighet. Vi besto prøven. Vi ble redde, men sto opp for det vi tror på. Det er et stort ansvar å ivareta det som har blitt bygget i disse ukene. Det kan rives ned om vi ikke forvalter det. Tid og avstand vil svare for om vi klarer det, svarer han.

- Og ingen av dem vi har mista skal bli glemt, legger han til.

Det er sjelden Eskil Pedersen må lete etter svar. Men må han bytte ut «vi» med «jeg», stopper han litt opp.

- Har du personlig og som leder vokst?

TAPTE VENNER: AUF-lederen brukte sin første dag tilbake i politisk arbeid på å besøke kamerater på fylkeskontoret til Arbeiderpartiet i Rogaland. De mistet tre unge AUF-ere 22. juli. 
Foto: Marie von Krogh
TAPTE VENNER: AUF-lederen brukte sin første dag tilbake i politisk arbeid på å besøke kamerater på fylkeskontoret til Arbeiderpartiet i Rogaland. De mistet tre unge AUF-ere 22. juli. Foto: Marie von Krogh Vis mer

- Jeg vet ikke. Jeg har sikkert fått noen erfaringer, noe jeg ikke håper å få bruk for igjen.

Ingen garanti Fra å være en ukjent, ny AUF-leder, har Pedersen rørt 200000 med sine ord under roseseremonien på Rådhusplassen.

- Det er en overgang. Jeg klarer ikke forholde meg til at jeg har snakket til så mange. Jeg tenkte ikke på det - jeg bare gjorde det. Jeg sa noe som om at hat er en nærliggende følelse, men at vi ikke skal møte hat med hat, men med kjærlighet. Det var ingen garanti for at det skulle treffe, men det var noe med auraen i møte med folk, sier 27-åringen.

- Da jeg gikk ut av domkirka sammen med Jens på søndagen, husker jeg at jeg bare så ned. På et tidspunkt tittet jeg opp. Da mista jeg nesten balansen. Det var stappa fult av folk. Da føltes det som hele Norge var med oss.

Dessert før middag 27-åringen har jobbet dag og natt i nesten en måned. Selv mener Pedersen det har vært bedre for han å arbeide enn være hjemme. Få måneder før terrorangrepet mistet Pedersen faren sin.

- Har det gjort deg mer rusta til å takle dette?

-Det  er to ulike sorger. Det er vanskelig å svare på. Et menneske som opplever motgang står kanskje bedre rusta, men neste motgang kan være så ulik.

Nå skal Pedersen reise rundt i Norge for å møte flere AUF-ere, dele sorgen, gråte og trøste. Sammen vil de kjempe videre for verdiene de tror på.

-Jeg tror alle vi som overlevde føler vi har fått livet i gave. En AUF-er fortalte meg at han nå spiser dessert før middag. Det er lov å glede seg over å leve, avslutter Pedersen.

«UJOLI»: På armen til AUF-lederen er det tatovert «Solidaritet» på swahili. Foto: Marie von Krogh
«UJOLI»: På armen til AUF-lederen er det tatovert «Solidaritet» på swahili. Foto: Marie von Krogh Vis mer