«Ingen av oss er klare til å dø»

Seks nordmenn dro til Bagdad for å være levende skjold mot amerikanske bomber. Flere har fått kalde føtter. - Ingen av oss er klare for å dø, sier Anniken Hoel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksdepartementet har oppfordret alle norske borgere å forlate Irak. Flere hundre fredsaktivister, blant dem seks unge norske, har valgt å bli. Irakiske myndigheter vil ha dem utplassert ved militære installasjoner, selv vil de beskytte sykehus og sivile mål.

Nå er kampviljen blant de levende skjoldene synkende. De norske fredsaktivistene er Katharina Søderholm, Helge Brinch Sand, Sjur Cappelen Papazian, Namaa Alward og Asgeir Wølner.

- Jeg har helt mistet trua på at vi kan stoppe krigen, sier Anniken Hoel til TV2 i går kveld.

- Jeg tror ikke vi har tenkt ordentlig over hva som kommer til å skje når bombene regner over landet. Da kommer vi oss kanskje ikke ut av landet. Når jeg tenker over det, blir jeg jævlig redd, sier 22-åringen.

Aktivistene har sagt de er villige til å ofre livet for freden. Nå planlegger flere likevel å reise hjem. Frykten for hva som kommer, preger Hoel og hennes medaktivister.

- Kanskje irakerne tar oss som gisler, sier Anniken til TV2.

Sigrun Tveito er både stolt og engstelig for sønnen Asgeir (27), som er i Bagdad for å være levende skjold. Nå vil hun ha ham hjem.

- Først var jeg stolt over at han er en av de unge som kjemper for andres rettigheter, og at det fortsatt er idealisme igjen i ungdommen. Men da de var dratt, fikk jeg en reaksjon og ble skikkelig redd, sier Tveito.

Asgeir Wølner er en av de seks norske som har dratt til Bagdad for å være menneskelige skjold. UD advarer nordmenn mot å være i Irak, og ber dem som er der å komme seg ut.

- Jeg er veldig redd for ham, sier nå moren hans, Sigrun Tveito.

SNART HJEM? Kampmoralen er synkende blant de norske fredsforkjemperne Katharina Søderholm, Sjur Cappelen Papazian, Helge Brinch Sand og Asgeir Wølner i Irak.