- Ingen av oss er sikret

Flere statsledere har blitt smittet med coronaviruset. Norges statsminister Erna Solberg sier at ingen av oss er sikret mot coronasmitte.

REGJERINGEN: Helseminister Bent Høie snakker om Helseminister Roman Prymula, som må gå av etter brudd på smittevernregler i Tsjekkia. Reporter: Frode Andresen. Video: Jonas Andersen Vis mer
Publisert

Siden covid-19-pandemien brøt ut har både USAs president Donald Trump og Storbritannias statsminister Boris Johnson blitt smittet med coronaviruset. I tillegg har Brasils president Jair Bolsonaro og Belgias visestatsminister Sophie Wilmès fått påvist covid-19.

Statsminister Erna Solberg sier til Dagbladet at ingen av oss er sikret mot covid-19.

- Det er veldig strenge regler rundt meg. Alle steder jeg går, praktiseres det to meter avstand, og ikke én, for å forhindre at jeg eller andre rundt meg kommer i karantene, sier Solberg til Dagbladet og fortsetter:

- Ingen av oss er sikret, ettersom vi på et eller annet tidspunkt kan treffe noen som er smittet, og bli syke. Det må vi ta høyde for, og derfor er planlegger vi i regjeringsapparatet for kontinuitetsstyring, som betyr at vi alltid har noen som skal sørge for at avstanden er god nok, slik at ikke alle blir syke på en gang.

REGJERING: Helseminister Bent Høie sier at de positiv tendensene fra tidligere i uka har snudd, og derfor varsles det innstramminger i smitteverntiltak allerede neste uke. Reporter: Frode Andresen. Video: Jonas Andersen Vis mer

Tenker mye på det

Direktør Camilla Stoltenberg ved Folkehelseinstituttet forteller til Dagbladet at hun tenker mye på risikoen for at hun selv kan bli smittet.

- Det tenker jeg mye på. Jeg er veldig opptatt av å ikke bli smittet. Både fordi jeg ikke har lyst til å bli syk, men ikke minst fordi jeg gjerne vil være på jobb og i beredskap hele tiden sammen med resten av Folkehelseinstituttet, sier Stoltenberg til Dagbladet.

I mars ble en rekke helsetopper satt i karantene som følge av at daværende assisterende helsedirektør Geir Stene-Larsen fikk påvist covid-19. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til Dagbladet at dette er et eksempel på at det er viktig å holde avstand.

- Vi har alle en ganske stor risiko for å bli smittet dersom vi ikke holder avstand. Det har vi sett et eksempel på i Helsedirektoratet også. Det var en grunn til at nesten hele Helsedirektoratet måtte i karantene i mars, så det er viktig for alle samme å holde avstand, sier Nakstad til Dagbladet og fortsetter:

- Selv har jeg jobbet hjemmefra ei uke fordi vi fikk forkjølelse i familien. Det er viktig at vi tenker slik: Selv om man tester negativt for covid-19, så er det ikke noe særlig å smitte andre med forkjølelse eller influensa i år.

VIKTIG: Direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, forteller om de nye tiltakene. Foto: Jonas Gard Andersen Vis mer

Kan gjøre feil

Helseminister Bent Høie sier at vi alle er mennesker, og at alle kan glemme smitteverntiltakene.

- Den er også til stede. Det betyr at jeg må være veldig oppmerksom på å følge reglene, og må passe på dersom jeg får symptomer. Samtidig er det slik at vi alle er mennesker, og det betyr at jeg, som alle andre, glemmer meg av og til. Men da er det viktig å passe på dersom man får symptomer, sier helseministeren til Dagbladet.

- Følger du reglene ekstra godt fordi du er helseminister?

- Jeg prøver så godt jeg kan, og det tror jeg at det er veldig mange som gjør. Men alle kan gjøre feil, og det er selvfølgelig slik at vi ledere må være ekstra påpasselige ettersom det er vanskelig å be andre gjøre noe som man ikke gjør selv. Men det betyr ikke at vi er ufeilbarlige, for vi gjør også feil. Men vi må være ekstra påpasselige.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer