Ingen avhør før Viksveen gir seg

STAVANGER (Dagbladet): Nå kjemper Stein Viksveen og overvåkingspolitiet beinhardt om hvem som må gi etter for å bringe spionsaken ut av dødvannet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi vil ikke avhøre Viksveen så lenge han krever innsyn i dokumentene, klargjorde POT overfor Viksveens advokat, Atle Helljesen i går.

Dermed har POT i det minste gitt lyd fra seg, etter at stillingskrigen har vart i mange uker. Men overvåkingspolitiets utspill får ikke Viksveen og Helljesen til å fire.

- Men vi behøver ikke nødvendigvis se alle dokumentene. En muntlig redegjørelse om saken hjelper oss langt på vei, forklarer Helljesen overfor Dagbladet.

- Hva var POTs vurdering av det tilbudet?

- Nei, det ville ikke bli aktuelt. POT fastholder at de ikke vil si noe om saken før 1. mars. Det beklager vi, og vi mener det er galt, sier advokat Helljesen.

Dermed er situasjonen like fastlåst som den har vært siden Viksveen ble siktet. Forsøket på å myke opp frontene mislyktes, nå er det igjen isfront mellom en presset politietat og en spionsiktet som vil renvaske seg.

Stein Viksveen sjøl har bedt om å få være i fred noen dager. Han er innstilt på å gjenoppta jobben som korrespondent for avisene Stavanger Aftenblad, Bergens Tidende og Adresseavisen i Brussel.

Advokat Helljesen sier nå at Viksveen vil bli i Stavanger til situasjonen er avklart. Det kan ta lang tid, i verste fall skjer det ikke noe før 1. mars.

Viksveen står i fare for å miste EU-akkrediteringen i tillegg til Nato-akkrediteringen på grunn av spionsiktelsen. Det vil bety at han ikke kan utføre jobben sin fullgodt.

Advokat Helljesen hoppet i stolen i går da han hørte «Dagsrevyen»s toppoppslag om Viksveen-saken. Helljesen bekreftet ifølge NRK at Viksveen er siktet for å ha overlevert topphemmelige dokumenter til Stasi og DDR.

- Bare tull, jeg har bare gjentatt det som jeg har sagt før.

- Mistenker POT Viksveen for å være «Lanze»?

- Dette blir spinngalt. Han er ikke «Lanze», kort og godt. Koplingen er NRKs verk, og den er gal, sier Helljesen.

FASTLÅST: Overvåkingspolitiet vil ikke avhøre Stein Viksveen så lenge han krever innsyn i papirene.