Ingen avklaring for Bondevik

Statsminister Kjell Magne Bondevik tror det kan være mulig å samarbeide med Arbeiderpartiet om revidert nasjonalbudsjett. Men etter fredagens møter i Stortinget er det fortsatt uvisst hvilke innstramminger i økonomien vi kan vente oss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Møtet med Ap-ledelsen var det første i rekken fredag for Bondevik, finansminister Gudmund Restad og partilederne Anne Enger Lahnstein, Valgerd Svarstad Haugland og Lars Sponheim. Etter Jagland troppet Carl I. Hagen (Frp), Jan Petersen (H) og Kristin Halvorsen (SV) opp.

I utgangspunktet var det Arbeiderpartiet som ville snakke med regjeringen om utviklingen i økonomien framover, men regjeringen inviterte også de andre partiene.

Kontantstøtten

I Arbeiderpartiets forslag til revidert nasjonalbudsjett er kontantstøtten kuttet ut. Etter møtet fredag ga ikke Jagland noe klart svar på om partiet står fast på at kontantstøtten står i veien for et samarbeid. Men han understreker at det er viktig å få revidert budsjettet på en ansvarlig måte,

selv om Ap er helt uenig i det.

Bondevik sier han oppfatter dette som en reell vilje til forhandlinger fra Jaglands side.

På møtet ba Jagland nok en gang regjeringen sannsynliggjøre sine inndekninger i årene som kommer. Han viste til at det er presstendenser i norsk økonomi, og at resultatet kan bli økte renter, økt pris- og kostnadsvekst og svekket konkurranseevne dersom ikke finanspolitikken strammes til.

Bondevik avviser

Kjell Magne Bondevik avviser Jaglands påstander om at norsk økonomi nærmer seg en krise.

- Hvis det hadde vært tilfelle, måtte Arbeiderpartiets innstramminger vært av en helt annen størrelse, sier han.

- Aps budsjett inneholder en milliard kroner i bedret balanse, men tre firedeler av det er kontantstøtten.

Ikke rør

Både Carl I. Hagen og Jan Petersen advarer sterkt mot å røre avtalen om kontantstøtte mellom Høyre, Fremskrittspartiet og sentrumspartiene. De to avskjærer muligheten for å kutte ut kontantstøtte for toåringer fra 1999, hvis dette er ledd i en budsjettavtale mellom sentrumspartiene og

Arbeiderpartiet.

Bondevik fastholder at kontantstøtten er en reform som er vedtatt, men at det er andre ting man kan diskutere med Ap, som beskatning av høye inntekter, reduksjoner på utgiftssiden og tiltak for å dempe investeringene.

- Vi har bedt Arbeiderpartiet legge kontantstøtten bak seg, slik vi gjorde med seksårsreformen, sier han.

Finanskomiteen

Etter møtet mellom Arbeiderpartiet og regjeringen, var partiets finanspolitiske talskvinne Hill-Marta Solberg i møte med sentrumspartienes fraksjon i finanskomiteen. Leder i komiteen, Lars Gunnar Lie (KrF) sier han ikke venter at Ap vil endre standpunkt til kontantstøtten. Men det er for tidlig

å si om Ap er en naturlig samarbeidspartner.

- Den kartleggingen må jeg ta med de andre partiene også, sier han.

Lørdag klokken 10 skal sentrumspartiene ha et møte med Fremskrittspartiet, og klokken 14 er det Høyres tur. Søndag klokken 14 kommer SV. I løpet av helgen vil det trolig bli klart hvilken side sentrumspartiene vil forhandle med for å få en løsning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer