Ingen avklaring for Pinochet

Chiles tidligere diktator Augusto Pinochet ble fredag gitt betinget kausjon av en britisk domstol. Det innebærer at den 82 år gamle generalen fortsatt skal holdes under politibevoktning på et sykehus i London.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I varetekt82 år gamle Pinochet har i prinsippet vært varetektsfengslet siden 16. oktober.

Pinochet ble torsdag flyttet fra en klinikk i sentrum av London til et privat psykiatrisk sykehus i den nordlige delen av byen.
Bare noen timer tidligere fastslo Spanias høyeste appelldomstol at en dommer som har utstedt arrestordre på Pinochet, skal få forfølge saken og utarbeide en tiltale om folkemord, tortur og drap.
82 år gamle Pinochet har i prinsippet vært varetektsfengslet siden 16. oktober.
Den britiske domsavgjørelsen fredag innebærer at Pinochet ikke får forlate Storbritannia.
- Pinochet skal oppholde seg på Grovelands-sykehuset til enhver tid, og han skal bevoktes av politi hele tiden, opplyste dommer Stephen Richards etter et tre minutter langt rettsmøte.

Klarert i Spania
Pinochets videre skjebne blir etter alt å dømme avgjort av Storbritannias høyeste rettsinstans, dommerutvalget i Overhuset, i neste uke.
Den spanske dommeren Baltasar Garzon arbeider for å få Pinochet utlevert til Spania, slik at generalen kan svare for overgrepene som skjedde da han satt med makten i Chile.
11 av Garzons dommerkolleger i Spanias høyeste appelldomstol avviste fredag en statsadvokatsbeslutning om at det ikke finnes hjemmel for å etterforske anklagene mot Pinochet.
Dermed kan Garzon arbeide videre med en etterforskning han startet for to år siden og som førte til at Pinochet ble varetektsfengslet da han kom til London for å få medisinsk behandling. Garzon kommer til å utarbeide en formell utleveringsbegjæring, basert på anklager om folkemord, tortur og terrorisme.

Avgjørelse til uken
Utleveringsbegjæringen ventes å være klar før dommerutvalget i Overhuset skal ta endelig stilling til Pinochets krav på immunitet på et møte i neste uke.
I den spanske rettsavgjørelsen fredag er ikke Pinochet nevnt ved navn. Men det heter at spanske domstoler kan tiltale personer for forbrytelser som ble gjort under tidligere militærregimer i Chile og Argentina. Pinochet var president i Chile fra 1973 til 1990.
(NTB)