IKKE AVKLARING FØR JUL: Den rettsmedisinske kommisjon opplyser at de ikke blir ferdige med sitt arbeid før jul. Foto: Jacques Hvistendahl
IKKE AVKLARING FØR JUL: Den rettsmedisinske kommisjon opplyser at de ikke blir ferdige med sitt arbeid før jul. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Ingen avklaring om Breivik-rapport før jul

Den rettsmedisinske kommisjon blir ikke ferdige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den rettsmedisinske kommisjon som skal vurdere den sakkyndige rapporten som slår fast at Anders Behring Breivik er schizofren, vil ikke være klare før jul, sier lederen.

Spesialist i psykiatri Karl Heinrik Melle er leder for psykiatrisk gruppe i Den rettsmedisinske kommisjon. Han sier til NTB at gruppen på sju, som vurderer rapporten hvor psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim slår fast at Breivik var og er psykotisk, på langt nær er ferdig med oppgaven.

- Vi har sagt at vi har et mål om bli ferdige med arbeidet før nyttår. Foreløpig har jeg bedt alle om å lese hele rapporten og danne seg sin egen mening før vi i etterkant tar en diskusjon, sier Melle.

Kommisjonen skal gå gjennom det faglige i den svært grundige rapporten om Breivik. Dersom alt er greit vil den passere gjennom kommisjonen uten bemerkninger. Kommisjonen kan eventuelt ha merknader til rapporten eller be de sakkyndige om en tilleggserklæring, men dette er noe som inntreffer sjelden. I 2010 ble det satt bemerkninger i 14 prosent av sakene. Bare for 8 prosent av de 553 sakene kommisjonen behandlet ble det bedt om tilleggserklæring.

At kommisjonen skal be om at helt nye sakkyndige skal skrive en ny rapport skjer helt unntaksvis. Det skjedde to ganger i fjor og like mange ganger året før. I 2008 ba ikke kommisjonen om nye sakkyndige noen ganger. For alle disse årene har over 500 rapporter blitt vurdert.

(NTB)