- Ingen avklart regjering før i november

Norsk regnesentral tror sentrumspartiene vil avgjøre.

FORTSATT KAOS: Det er fortsatt 44 prosent sjanse for kaos etter stortingsvalget på madag. Norsk regnesentrals Clara-Cecilie Günther og Anders Løland tror det kan ta lang tid etter valget før vi får avklart hva slags regjering vi får. Sentrumspartiene vil kunne gå på tvers av blokkene, om Venstre og KrF ikke kan leve med Frp i regjering. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FORTSATT KAOS: Det er fortsatt 44 prosent sjanse for kaos etter stortingsvalget på madag. Norsk regnesentrals Clara-Cecilie Günther og Anders Løland tror det kan ta lang tid etter valget før vi får avklart hva slags regjering vi får. Sentrumspartiene vil kunne gå på tvers av blokkene, om Venstre og KrF ikke kan leve med Frp i regjering. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Norsk regnesentral, som gjennomfører Nate Silver-metoden, har gjort nye beregninger som viser de rødgrønne har 89 prosent sjanse for å bli større enn H, Venstre og KrF.

Ap større enn H - Høyre har gått tilbake, Frp har gått fram med et mandat. Dermed har også sannsynligheten for at Ap blir større enn Høyre økt. Det er 76 prosent sjanse for med vår modell, sier Clara-Cecilie Günther fra Norsk regnesentral.

Günther og Løland har brukt historiske data for å vekte gjennomsnitt av mange meningsmålinger den siste tida.

SANNSYNLIGE UTFALL: Norsk regnesentral har gjennomført beregninger basert på en rekke målinger som blir vektet mot historiske data. Dette er en oversikt over sannsynligheten for mandatfordelingen mellom ulike partikonstellasjoner. Det alternativet som er beregnet til å få størst antall mandater er den store blå blokken i midten. Det er 95 prosent sannsynlig at de får flertall i Stortinget. Foto: Norsk regnesentral
SANNSYNLIGE UTFALL: Norsk regnesentral har gjennomført beregninger basert på en rekke målinger som blir vektet mot historiske data. Dette er en oversikt over sannsynligheten for mandatfordelingen mellom ulike partikonstellasjoner. Det alternativet som er beregnet til å få størst antall mandater er den store blå blokken i midten. Det er 95 prosent sannsynlig at de får flertall i Stortinget. Foto: Norsk regnesentral Vis mer

- Det er 89 % sjanse for at H, KrF og Venstre blir større enn Ap, SV, Sp, sier Anders Løland - som understreker at ingen av disse alliansene får flertall.

Liten sjanse for blåblått Det er også lite sannsynlig med rent flertall for Høyre og Frp.

- Den sjansen er nede i bare 6 prosent, sier Løland.

PARTIENES MANDATER: Denne oversikten viser partienes mest sannsynlige utfall når det gjelder antall plasser på Stortinget. Foto: Norsk regnesentral
PARTIENES MANDATER: Denne oversikten viser partienes mest sannsynlige utfall når det gjelder antall plasser på Stortinget. Foto: Norsk regnesentral Vis mer

Men fortsatt er det ifølge Norsk regnesentral 95 prosent sannsynlig at H, Frp, V og KrF får flertall til sammen. Så spørs det om Venstre og KrF holder ut med tanken på å regjere med Frp når det kommer til stykket.

44 % sjanse for kaos Dermed er blokkene, og særlig borgerlig side i ferd med å gjøre seg mer og mer avhengig av sentrumspartiene, Venstre og KrF.

- Det er ganske sannsynlig at Venstre og KrF kommer på vippen nå, sier han.

Dermed kan man se for seg at valgresultatet vil gi et lite avklart svar på hvem som skal regjere i de neste fire årene.

- Nå er det 44 prosent sjanse for kaos. Både KrF og Sp kan bytte side, sier Løland, som heller ikke ser bort fra at Ap, SV og Sp kan fri til KrF.

Valget på db.no

I stortingsvalget 2013 velges 169 medlemmer av nasjonalforsamlingen for perioden 2013 til 2017.

Valgdagen er 9. september, men det er mulig å forhåndsstemme. Kommuner kan velge å også ha åpne valglokaler 8. september.

• Les siste nytt om valget på db.no/valg.
• Se alle valgvideoene her.
• Ta Dagbladets valgomat.
• Se alle kandidatene i stortingsvalget.

- Man kan se for seg mange varianter her. I verste fall kan det gå så lang tid at ut i november kan noen måtte strekke seg for å redde landet, sier Løland.

- SV fortsatt under Ifølge Løland er SV fortsatt under sperregrensa, til tross for flere måliger som vipper partiet så vidt over.

- SV gjør et dårlig valg. Modellen bruker lang tid på å bli overbevist. Den justerer SV litt ned fordi SV gjør det tradisjonelt dårligere på valg. Kommer SV over sperregrensa blir Ap, SV og Sp større enn H, V og KrF, sier han.
 
Når det gjelder Miljøpartiet De Grønne mener Norsk regnesentral at det er mange potensielle regnefeil.

Valgserien Folkets røst

• Se alle episodene av Folkets røst!

- De er vanskelige å vekte. Vår modelle sier at de får et mandat. Vi tror ikke at de klarer seg over sperregrensa.

 Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer